Trucks

A truck parked behind a driver who is sitting on rocks and looking out over the water

Zo werkt het leasen van een truck (en dit zijn de voordelen)

Tim van Norden
2023-11-29
Leestijd: 2 min.
Total Cost of Ownership (TCO)
Author
Tim van Norden
Sales Manager VFS

Als ondernemer begrijpt u als geen ander hoe belangrijk het is om uw bedrijf efficiënt te runnen en tegelijkertijd uw financiën in balans te houden. Een van de cruciale aspecten van het succes van uw onderneming, is het hebben van de juiste materieel om uw goederen te vervoeren. Maar het kopen van vrachtauto's kan aanzienlijke kapitaalinvesteringen vereisen. Daarom kan het leasen van een vrachtauto een slimme optie zijn. Hoe werkt het leasen van een truck en welke voordelen biedt het? 

Hoe werkt het leasen van een vrachtauto?

Bij het leasen van een vrachtauto heeft u een overeenkomst met een leasemaatschappij. U huurt van hen een truck voor een vooraf bepaalde periode, meestal variërend van enkele maanden tot een aantal jaren. In ruil voor het gebruik van het gehuurde object, betaalt u maandelijks een leasebedrag.


Financial Service Lease

Bij Financial Service Lease wordt u beschouwd als de economische eigenaar van de vrachtauto gedurende de gehele leaseperiode. Maandelijks betaalt u een vooraf bepaald bedrag en bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering en eventuele reparaties. U kunt er echter ook voor kiezen om het onderhoud en de verzekering toe te voegen aan de financiering. Dat beïnvloedt het leasetarief. Aan het einde van de leaseperiode heeft u de mogelijkheid om de vrachtauto over te nemen en te kopen tegen een vooraf bepaalde restwaarde.


Operational Lease

Bij Operational Lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de truck. U betaalt maandelijks voor de huur ervan en vaak wordt dit gedaan inclusief onderhoud, houderschapsbelasting en een verzekering. Dit noemt men ook wel Full Operational Lease. Aan het einde van de leaseperiode levert u de vrachtauto weer in bij uw vrachtwagendealer of leasemaatschappij.

Voordelen van vrachtautolease voor ondernemers

Een aantal voordelen die het leasen van een vrachtwagen biedt voor ondernemers:
 

  1. Behoud van liquiditeit: een van de belangrijkste voordelen van het leasen van een vrachtauto, is dat u uw kapitaal kunt behouden voor andere zakelijke behoeften. In plaats van geld te investeren in de aankoop van trucks, kunt u maandelijkse leasebetalingen doen waardoor uw cashflow gezond blijft.
  2. Flexibiliteit: het leasen van een vrachtauto biedt flexibele opties. U kunt kiezen voor verschillende leaseperiodes en leasevoorwaarden die passen bij uw behoeften en budget.
  3. Belastingvoordelen: afhankelijk van uw locatie en fiscale wetgeving, kan een financiering fiscaal aftrekbaar zijn. Dit kan uw belastingverplichtingen verminderen.
  4. Minder risico: in vergelijking met het bezitten van vrachtauto's, draagt het operationeel leasen van een vrachtauto minder risico met zich mee, omdat u niet verantwoordelijk bent voor de waardevermindering van de vrachtauto.


Kortom: flexibiliteit, kostenbeheersing en groeimogelijkheden

Het leasen van een vrachtauto is een krachtige, financiële tool voor ondernemers die willen investeren in hoogwaardige vrachtauto's, zonder grote kapitaalinvesteringen. Het biedt flexibiliteit, kostenbeheersing en tal van andere voordelen om uw bedrijf te laten groeien. Bekijk hierbij goed welke opties beschikbaar zijn voor uw specifieke behoeften.

Moet ik een truck leasen, huren of kopen?

Ontdek waar u op moet letten in onze gratis whitepaper