Trucks

Hoe werkt een LNG-aandrijflijn?

| Leestijd: 2 min | Leestijd: 2 min
LNG-trucks zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse transport. Naast de gunstige business case door stimuleringsmaatregelen en voordelen op het gebied van brandstofverbruik, wordt (Bio-)LNG vooral gezien als belangrijkste transitiebrandstof op de weg naar trucks op waterstof met brandstofcel. Maar hoe werkt zo'n LNG-aandrijflijn eigenlijk? We leggen het uit.
Hoe werkt een LNG-aandrijflijn?
LNG-aandrijflijn gebaseerd op het leidende dieselprincipe. Er zijn andere LNG-technieken beschikbaar, maar die worden in dit artikel buiten beschouwing gelaten.

LNG-tank en LNG-pomp

Het LNG (vloeibaar aardgas) wordt opgeslagen bij min 130-140 °C in een cryogene, geïsoleerde vacuümtank. Een hydraulische pomp in de tank verhoogt de druk, laat het LNG verdampen en vormt dit om in CNG (gecomprimeerd aardgas) dat een hoge druk van 300 bar heeft wanneer het de tank verlaat.
 

Geïntegreerde gasmodule

Een buffervolume van vijf liter stabiliseert de variaties in druk.
 

Gasconditioningmodule

De GCM brengt de gasdruk omlaag naar het vereiste niveau voor inspuiting.
 

Dieseltank

Bij LNG-aandrijflijnen die werken volgens het dieselprincipe is er een dieseltank aanwezig. Er is slechts een dieseltank van 170 liter nodig omdat de diesel alleen in geringe hoeveelheden wordt ingespoten voor de voorverbranding. Hiermee worden de sterke punten van het dieselprincipe behouden, maar met veel minder CO2-uitstoot.
 

Injector

De injector heeft twee concentrische naalden, waardoor deze twee verschillende brandstoffen kan inspuiten. Eerst wordt diesel ingespoten voor de voorverbranding, gevolgd door gas dat het leeuwendeel van de energie verschaft.
 

Cilinderkop

Brandstof wordt rechtstreeks ingespoten in alle zes cilinders. Dit vindt plaats via een gas- en dieselrail boven op de cilinderkop en via een dieselleiding die langs de motor loopt.

Anderen bekeken ook