Trucks

Is een elektrische truck veilig?

| Leestijd: 3 min | Leestijd: 3 min
Net als alle overige voertuigen die op de Nederlandse wegen rijden, voldoen ook elektrische trucks aan alle wettelijke veiligheidsvoorschriften. Ze zijn dus veilig. Maar zijn er nog extra aandachtspunten op het gebied van veiligheid waarmee rekening kan worden gehouden?
Is een elektrische truck veilig?

Een elektrische truck is schoon en stil. Dat biedt niet alleen voor de gebruiker voordelen, maar is ook ten gunste van omwonenden en medeweggebruikers. Doordat de actieradius van een elektrische truck nog beperkt is en de accu ook door veel te remmen, wordt opgeladen, is hij voornamelijk geschikt voor inzet in binnensteden. Die binnensteden vormen echter tegelijkertijd een gevaar. Want er bevinden zich veel mensen. Een goed zichtveld is voor een stedelijke distributietruck dus uitermate belangrijk.

Om het zichtveld te verbeteren, kunnen elektrische distributietrucks naast dodehoekcamera’s worden voorzien van extra ramen aan de passagierszijde die tot aan de vloer van de truckcabine lopen. Zo heeft de chauffeur een goed overzicht van wat er naast de truck gebeurt en ziet hij eventuele voetgangers en fietsers die zich in de dode hoek bevinden letterlijk niet over het hoofd.

Om de accupakketten bij een eventueel ongeval zoveel mogelijk te beschermen, zijn elektrische trucks standaard voorzien van zij-inrijbeveiliging. Deze beveiliging werkt als een soort FUPS (front underrrun protection system) en heet SUPS (side underrun protection system). De SUPS absorbeert de botsing waardoor de accupakketten (en degene die de zijkant raakt) beter beschermd zijn.

Om te zorgen dat hulpdiensten goed kunnen ingrijpen in het geval van een ongeval zijn veiligheidsdiensten en brandweercommando’s geïnformeerd over Volvo’s elektrische oplossing. Aan de hand van het kenteken kunnen zij zien om wat voor soort voertuig het gaat en worden tekeningen getoond. Door deze maatregelen zijn hulpdiensten op de hoogte van de nieuwe techniek en van het voertuig en kunnen zij in geval van nood juist handelen.

We hebben heel veel aandacht besteed aan veiligheid. Veiligheid is voor onze chauffeurs ongelofelijk belangrijk. Deze auto zal worden toegerust met alle elektronische proactieve alertsystemen die denkbaar zijn.

Wat heeft Renewi op het gebied van veiligheid gedaan?

Renewi nam in november 2020 als eerste bedrijf in Nederland een in serie-geproduceerde zware elektrische truck in gebruik. Managing Director Meinderdjan Botman vertelt welke maatregelen zij hebben getroffen om de truck veiliger te maken.

“Naast het comfort voor de chauffeur met het lage in- en uitstappen en de geruisloze werkomgeving waarin hij zit in die elektrische truck, hebben we ook heel veel aandacht besteed aan veiligheid. Veiligheid is voor onze chauffeurs ongelofelijk belangrijk. Stel dat jij met deze auto gaat rijden in de binnenstad van Amsterdam. Het krioelt daar van de toeristen, fietsers, overal verkeer en je rijdt met een grote machine door die binnenstad. Er gebeurt van alles om je heen. Deze auto zal worden toegerust met alle elektronische proactieve alertsystemen die denkbaar zijn: een dodehoekmelding, goed zicht, veel ramen, spiegels, sensoren, geluidsindicaties voor als je de bocht om gaat. Het is daarnaast een stille auto. Dus we zullen wel moeten zorgen dat het niet alleen voor de chauffeur veilig blijft, maar dat ook de omstanders duidelijk door hebben dat hier een wagen aankomt met het nodige gewicht en het nodige risico in de dagelijkse uitvoering.”