Trucks

Wat u moet weten over de nieuwe voorschriften voor CO2-uitstoot en brandstofverbruik

Vanaf 2019 wordt er nieuwe EU-wetgeving van kracht en moeten zware trucks zijn voorzien van een verklaring over het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. We leggen u hier graag uit wat de wetgeving precies inhoudt.
Wat u moet weten over de nieuwe EU-wetgeving rondom CO2-uitstoot en brandstofverbruik

Waarom wordt deze wetgeving geïntroduceerd?
Zware trucks zijn verantwoordelijk voor ongeveer vijf procent van de uitstoot van broeikasgassen in Europa. Maar in tegenstelling tot personenauto’s worden zware trucks vaak aangepast aan speciale eisen van de klant, waardoor ze in allerlei formaten en configuraties beschikbaar zijn.

Deze aanpassingen, zoals het aantal assen, het motorvermogen, de versnellingsbak, de banden en de cabine, hebben invloed op het brandstofverbruik van de truck. Ook het gehele voertuig moet in beschouwing worden genomen; gaat het bijvoorbeeld om een bakwagen of een trekker met trailer? En hoe groot zijn de trailer en cabine?

Door al deze factoren is het zo goed als onmogelijk om een universele standaard te ontwikkelen. Maar met verschillende metingen en het gebruik van de door de Europese Commissie ontwikkelde VECTO-software (Vehicle Energy Consumption Calculation Tool), kan voor elke afzonderlijke configuratie de specifieke CO2-uitstoot en het brandstofverbruik worden berekend. En omdat alle gegevens via hetzelfde proces worden berekend en gecertificeerd, worden consistentie en transparantie gewaarborgd.

Hoe werkt het?
Alle onderdelen die invloed hebben op het brandstofverbruik, zoals de banden, luchtweerstand, versnellingsbak, assen, het gewicht enz., worden afzonderlijk van elkaar getest. De resultaten worden vervolgens ingevoerd in de VECTO-software, die op zijn beurt een simulatie maakt van de verwachte CO2-uitstoot. Hoewel het een computersimulatie betreft, zijn de ingevoerde gegevens afkomstig van fysieke tests van elk afzonderlijk onderdeel.

Wat betekent het aangeven van de CO2-uitstoot?
De aangegeven waarden zorgen voor meer transparantie en maken het gemakkelijker om het aanbod van truckfabrikanten te vergelijken. Bovendien geven deze waarden wegvervoerders meer inzicht in hoe verschillende factoren, zoals luchtweerstand en rolweerstand, invloed hebben op het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Het maakt het gemakkelijker om een brandstofzuinige oplossing te kiezen.

Hoe betrouwbaar zijn de aangegeven waarden?
Hoewel de berekeningen gebaseerd zijn op gegevens uit praktijkproeven, zijn de uiteindelijke resultaten gebaseerd op gestandaardiseerde computersimulaties en niet op echte rijomstandigheden. De aangegeven waarden voldoen waarschijnlijk niet aan alle eisen. Zo worden trucks die geheel geladen in de ene richting rijden en leeg terugkomen niet meegenomen in de simulatie. Daarom moeten de aangegeven waarden gezien worden als richtlijn voor vergelijkingen en zal Volvo Trucks haar klanten blijven helpen om de beste oplossing te kiezen.

Bekijk gratis onze infographic over VECTO