Trucks

Welke typen elektrische voertuigen zijn op dit moment verkrijgbaar?

Er zijn tegenwoordig verschillende typen elektrische voertuigen als alternatief voor voertuigen met een verbrandingsmotor. Maar welke typen zijn er? We leggen het hier uit.
Welke typen elektrische voertuigen zijn op dit moment verkrijgbaar?

Hybrid Electric Vehicle (HEV)

Een hybride elektrische truck gebruikt hybride elektrische voertuigtechnologie (HEV ofwel Hybrid Electric Vehicle) voor de aandrijving in plaats van enkel een verbrandingsmotor. Deze technologie is gebruikelijker bij personenauto's (de Toyota Prius is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld), maar er zijn ook hybride elektrische trucks, bussen en pick-ups. HEV's gebruiken recuperatieve remmen die de kinetische energie van het voertuig omzetten in elektrische energie.

Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV)

Een plug-in hybride voertuig (PHEV ofwel Plug-in Hybrid Electric Vehicle) is een hybride elektrisch voertuig waarvan de accu kan worden opgeladen door deze aan te sluiten op een externe energiebron en tevens door de motor en generatoren van het voertuig. De meeste PHEV's zijn personenauto's, maar er zijn ook PHEV-uitvoeringen van trucks, bussen en andere voertuigen.

Battery Electric Vehicle (BEV)

Een batterij-aangedreven voertuig (BEV ofwel Battery Electric Vehicle) of volledig elektrisch voertuig gebruikt chemische energie die is opgeslagen in oplaadbare accupakketten. Het voertuig heeft elektrische motoren en motorregelaars en heeft geen verbrandingsmotor.
 

Fuel Cell Electric Vehicles (FCEV)

Elektrische voertuigen met een brandstofcel (FCEV ofwel Fuel Cell Electric Vehicles) worden aangedreven door een elektrische motor, die wordt opgeladen door een chemische reactie die ontstaat door waterstof en zuurstof met elkaar in contact te brengen. De productie van waterstof voor de brandstofcellen zorgt voor enige emissies, maar het afvalproduct van het rijdende voertuig bestaat enkel uit water.