Trucks

Alen Becirovic
2023-08-10
Leestijd: 4 min.
Brandstof besparen
Author
Alen Becirovic
Product Manager Electrical and Software

Waarom software de gemakkelijkste manier zou kunnen zijn om uw truck te optimaliseren

Nu trucks steeds meer high-tech worden, is software net zo belangrijk geworden als mechanische onderdelen of componenten. In de hedendaagse auto-industrie speelt software zelfs een belangrijke rol bij het verbeteren van de beschikbaarheid, de veiligheid en het brandstofverbruik.

Door nieuwe software te downloaden, kunnen truckbezitters functies aan hun voertuig toevoegen om de prestaties te verbeteren. Ze kunnen een voertuig ook aanpassen voor nieuwe werktaken of gebruiksdoeleinden. Als een truck bijvoorbeeld overschakelt van stadsdistributie naar regionale distributie, kan het wijzigen van de I-Shift software helpen om de truck te optimaliseren voor de nieuwe gebruikscondities.

“Software is absoluut overal," aldus Helena Knappe, Genuine Volvo Parts Manager, Volvo Trucks. "Het wordt gebruikt om alles te monitoren en te bedienen. De transmissie, de veiligheidscamera's, de paardenkracht en het koppel van de motor, het audiosysteem - zelfs wanneer u de claxon gebruikt, gebruikt u software."

Dit betekent dat het kiezen van de juiste software een belangrijk onderdeel is van het specificeren van een truck - maar in tegenstelling tot de meeste mechanische onderdelen biedt het veel meer flexibiliteit en opties als het gaat om het verbeteren van de prestaties van een truck en het aanpassen ervan aan verschillende omstandigheden en uitdagingen. En het tempo van de ontwikkelingen binnen de automobielsoftware betekent dat het zeer nuttig is om op de hoogte te blijven van nieuwe aanbiedingen en beschikbare opties.

“Elke week ontwikkelen we nieuwe upgrades, en op dit moment omvat ons commerciële aanbod ongeveer 300 softwarepakketten," vertelt Helena. "Maar we hebben ook veel klantaanpassingen, waarbij we aanpassingen hebben ontwikkeld om aan de specifieke behoeften van individuele klanten te voldoen, en dat aanbod loopt op tot meer dan 3000."

Of het nu gaat om verhoogde beschikbaarheid, brandstofbesparing of productiviteitswinst, de voordelen van een softwareupgrade leveren vaak snel rendement op in investering

Wat zijn softwareupgrades voor trucks?

Een softwareupgrade is te onderscheiden van een softwareupdate, waarbij bestaande software wordt vervangen door een nieuwere versie, zoals bij een smartphone-app. Bij een softwareupgrade wordt daarentegen een nieuwe functie aan een truck toegevoegd (of verwijderd in het geval van een softwaredegradatie) om het gedrag en de prestaties van het voertuig te veranderen.

Op dit moment zijn de populairste upgrades van Volvo Trucks onder andere:

Volvo Trucks biedt ook een reeks softwareupgrades voor de I-Shift-transmissie voor specifieke toepassingen, zoals langeafstandsvervoer, stadsdistributie of bouw. Elk pakket past verschillende parameters aan, zoals de schakelstrategie, het koppel en de nabehandelingsinstellingen voor de beoogde toepassing. De resultaten omvatten verbeterd brandstofverbruik, vermogen en duurzaamheid.

"Alle softwareupgrades zijn ontworpen om waarde toe te voegen voor de klant," zegt Alen Becirovic, Product Manager, Volvo Trucks. “Of dat nu gaat om verhoogde beschikbaarheid, brandstofbesparing of productiviteitswinst, de voordelen van een softwareupgrade leveren vaak snel rendement op in investering. De aslastindicator bespaart bijvoorbeeld tijd en helpt bij de naleving, en kan u helpen om boetes voor overbelasting te vermijden."
 

Wanneer moet u de software van uw truck upgraden?

Het meest voor de hand liggende uitgangspunt bij het kiezen van software is om bij de eerste aanschaf van een truck aan te geven wat er nodig is, samen met alle andere functies. Een van de voordelen van software is echter de mogelijkheid om deze gemakkelijk te veranderen en aan te passen aan de vereisten.
Of een voertuig nu van eigenaar verandert, voor een andere toepassing wordt gebruikt of voor seizoensgebonden werk wordt gebruikt, softwareupgrades kunnen aanpassingen vergemakkelijken.

"Zelfs als een truck voor hetzelfde doel wordt gebruikt, is het heel goed mogelijk dat er nieuwe softwareupgrades zijn ontwikkeld sinds de eerste aanschaf, dus het is de moeite waard om de beschikbare opties te onderzoeken," zegt Alen.