Trucks

Markus Fabiansson
2024-03-10
Leestijd: 3 min.
Brandstof besparen
Author
Markus Fabiansson
Manager Services Offer

Vijf manieren om brandstof en energie te besparen met de onderdelen en services van Volvo Trucks

De brandstofkosten zo laag mogelijk houden, is een voortdurende uitdaging voor vrachtwagenbezitters. Het kan de sleutel zijn tot het hebben van een winstgevend bedrijf. Veel factoren dragen bij aan de energie- en brandstofefficiëntie van een truck, zoals de manier waarop het voertuig wordt gebruikt en onderhouden. De volgende vijf tips kunnen u helpen de efficiëntie van uw truck te verhogen.


1. Verbeter rijtechnieken door gebruik van data en digitalisering

De manier waarop met een vrachtwagen wordt gereden, kan een enorme impact hebben op het brandstof- en energieverbruik. Zo verbeteren bijvoorbeeld uitrollen en zo weinig mogelijk remmen en optrekken de efficiëntie - terwijl onnodig stationair draaien verspilling is. Door ritgegevens te verzamelen en te analyseren, is het mogelijk om te zien waar verbetering mogelijk is. Vervolgens kan actie worden ondernomen om het verbruik omlaag te brengen.

 

Fuel & Environment en Energy & Environment zijn digitale services van Volvo Trucks in Volvo Connect. Met deze services is het mogelijk om duidelijke en beknopte rapporten te krijgen over het brandstof- of energieverbruik van individuele voertuigen en het complete wagenpark. Daarbij wordt ingegaan op het rijgedrag in verschillende parameters, waaronder remmen en accelereren, snelheidsaanpassing, anticiperen en stationair draaien.


"Zelfs de meest bekwame en ervaren chauffeurs kunnen ruimte bieden voor verbetering", zegt Markus Fabiansson, Manager Services Offer bij Volvo Trucks. “Met behulp van data kunnen chauffeurs hun technieken verfijnen en perfectioneren en daarbij brandstof en energie besparen."

Met behulp van gegevens kunnen chauffeurs hun technieken verfijnen en perfectioneren en daarbij brandstof en energie besparen.
Gegevens en digitalisering maken het mogelijk om het brandstofverbruik in realtime te controleren

2. Voer regelmatig onderhoud en software-updates uit

Een goed onderhouden voertuig is een brandstofzuinig-voertuig. Door regelmatig onderhoud kunnen monteurs zaken als remweerstand, verstopte filters, druk- en brandstoflekken, wieluitlijning en andere problemen aanpakken die een hoger brandstofverbruik kunnen veroorzaken als ze niet worden aangepakt.

 

Dit zorgt ook voor regelmatige olieverversingsintervallen, waardoor de motor met minimale wrijving en energieverlies kan draaien. Bovendien kan het onderhoud de nieuwste software-updates bevatten, die de prestaties en brandstofefficiëntie kunnen verbeteren. 


Wist u dat een onderhoudscontract de eenvoudigste en handigste manier is om regelmatig service en onderhoud te garanderen?

Onderhoudsmonteurs kunnen problemen aanpakken die onnodig hoog brandstofverbruik veroorzaken als ze niet worden aangepakt.

3. Zorg er altijd voor dat de banden de juiste spanning hebben

Als onderdeel van de General Safety Regulations (GSR) van de EU zijn bandenspanningscontrolesystemen vanaf 2024 verplicht op alle nieuwe vrachtwagens. Deze maken het gemakkelijker om de bandenspanning realtime bij te houden via sensoren in elk wiel, om bandgerelateerde incidenten te voorkomen en zo de veiligheid en beschikbaarheid te garanderen.

 

Een te lage bandenspanning veroorzaakt ook een hogere rolweerstand en dus een hoger brandstof- en energieverbruik. Het loont dus altijd om ze op de optimale spanning te houden.

 

De Tire Monitoring Service van Volvo Trucks geeft wagenparkbeheerders een volledig overzicht van de vrachtwagens en trailers via Volvo Connect, waardoor het risico op kosten en storingen in verband met problemen met banden wordt verminderd. Er wordt gewaarschuwd voor onder- en overspanning, lekke banden en storingsdetectie. Het laat ook de batterijstatus van de sensor, overzichten van de bandentemperatuur en detectie van langzame lekkage zien.

Vanaf 2024 zijn bandenspanningscontrolesystemen verplicht op alle nieuwe vrachtwagens volgens de General Safety Regulations (GSR) van de EU.

4. Verwarm de accu's voor via de My Truck App als u elektrisch rijdt

In een elektrische vrachtwagen zorgt het op juiste temperatuur brengen van de accu´s ervoor dat het volledige vermogen wordt benut. Dit helpt de energie-efficiëntie te maximaliseren. Bovendien verlengt het de levensduur van de accu's. Via de ready-to-run functie in de My Truck App is het mogelijk om de verwarmingssystemen van de cabine op afstand via een smartphone in te stellen, zodat deze automatisch worden ingeschakeld. Zo heeft de accu van de vrachtwagen voor vertrek de optimale temperatuur.

De ready-to-run functie in de My Truck App maakt het mogelijk om de verwarmingssystemen van de truck via een smartphone in te schakelen.

5. Pas de truck aan voor verbeterde aerodynamica

Dakspoilers, zijfenders, spatborden, chassisranden en wieldoppen kunnen allemaal bijdragen aan een betere aerodynamica en brandstofefficiëntie. Om de efficiëntie te maximaliseren, is het wel belangrijk dat dergelijke accessoires worden aangepast aan de configuratie van de vrachtwagen en de trailer.

 

"Alles wat u kunt doen om het oppervlak van de vrachtwagen gladder te maken en openingen te dichten, helpt de brandstofefficiëntie te verbeteren", zegt Helena Knappe, Genuine Volvo Parts Manager. "Het is sterk aan te raden om onderdelen en accessoires van de originele fabrikant van de truck te gebruiken, omdat deze zo zijn ontworpen dat ze perfect bij het voertuig passen voor een optimale aerodynamica."

Alles wat u kunt doen om het oppervlak van de vrachtwagen gladder te maken en openingen te dichten, helpt de brandstofefficiëntie te verbeteren.