Trucks

Volvo Trucks
2024-04-02
Leestijd: 2 min.
Uitstoot verminderen
Author
Volvo Trucks

Elektrische vrachtwagens, HVO, Bio-LNG of toch waterstof als oplossing voor een duurzame toekomst in transport?

Er gebeurt veel, op de weg naar een emissievrije toekomst. Jan Schouten, Manager Energy Transition bij Volvo Trucks Nederland, schoof aan in de studio in Hilversum tijdens de Business Mobility Week van De Ondernemer, om te praten over de energietransitie in transport, alternatieve brandstoffen en aandrijflijnen, innovaties en andere ontwikkelingen in de sector.


Met een 100% elektrisch aangedreven Volvo FH Electric geparkeerd voor de studio, was het voor de hand liggend dat het interview grotendeels in het teken stond van de mogelijkheden rond de elektrificatie van het wagenpark en de laadinfrastructuur die daarvoor essentieel is. Maar er zijn meer manieren om uitstoot te verminderen.


"Als je stappen wilt zetten op het gebied van CO2-reductie, maar elektrisch nog niet lukt, dan kan diesel bijvoorbeeld worden vervangen door HVO. Daarnaast biedt Bio-LNG op dit moment ook echt weer de kans om tegen een aantrekkelijke kilometer-kostprijs toch een CO2-reductie te realiseren", zegt Jan Schouten.


“Daarnaast hopen veel vervoerders dat waterstof misschien wel dé oplossing wordt. Want het klinkt zo makkelijk: er is geen laadpaal nodig en er kan getankt worden zoals de dieselrijders gewend zijn. Echter, de kilometer-kostprijs met waterstof ligt op dit moment echt dusdanig veel hoger, dat dat nog niet interessant is om daarmee aan de gang te gaan.”


Wouter Bremmer, van Bremmer Transportcollege, was ook aanwezig met hun (dé) eerste elektrische Volvo FH-lestruck. Presentator Roland Tameling greep zijn kans om de eerste kilometers in een vrachtwagen live tijdens de uitzending te maken.


Bekijk en luister de aflevering hier terug: