Trucks

Bert Johansson
2023-07-17
Leestijd: 5 min.
Beschikbaarheid
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

Top 8 preventieve onderhoudstips om pech onderweg met uw truck te voorkomen

Ervoor zorgen dat uw truck blijft rijden, is essentieel om stilstand in uw bedrijf te voorkomen. Hier volgen 8 veelvoorkomende redenen voor pech onderweg – en wat u kunt doen om het te voorkomen.


De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het bijna onmogelijk is om allerlei soorten stilstand van trucks te voorkomen, dankzij natuurlijke slijtage. Maar er is ook veel preventief onderhoud dat u kunt doen om het risico op pech onderweg te verkleinen.


"Een algemene basisaanbeveling voor het verhogen van de beschikbaarheid is om regelmatig inspecties uit te voeren. Dagelijkse controles betekenen dat chauffeurs kunnen ingrijpen voordat een probleem iets groters of zelfs een groot probleem wordt. Veel problemen kunnen ook vermeden worden door de geplande onderhoudsbeurten te laten uitvoeren", aldus Bert Johansson, Operational Development Manager bij Volvo Trucks.


Natuurlijk komen sommige pechgevallen vaker voor dan andere.

 

Hier is een lijst met 8 preventieve onderhoudstips om pech onderweg met uw truck te voorkomen


1.
ONDERHOUD VAN DE ACCU

De meest voorkomende reden voor een pech onderweg met een truck is een defecte accu. Een moderne truck is in hoge mate afhankelijk van de functies en systemen die werken op accustroom. Bij overmatig gebruik kunnen deze ervoor zorgen dat de accu leeg raakt. Goed opgeladen en schone accu's en een goed onderhouden accubak en elektrische aansluitingen zijn van cruciaal belang om pech onderweg te voorkomen. Om storingen te voorkomen, moet u de accu's schoon en opgeladen houden en ervoor zorgen dat de elektrische aansluitingen in de accubak schoon en vrij van corrosie zijn door anticorrosiespray te gebruiken.


2.
 GEBLOKKEERDE OF VASTZITTENDE REMMEN VERMIJDEN

Remmen worden blootgesteld aan veel slijtage en geblokkeerde of vastzittende remmen zijn veel voorkomende problemen waarvoor pechhulp nodig is. Redenen voor dit soort defecten kunnen gebarsten remschijven, versleten remblokken en/of vastzittende remklauwen zijn. Dit alles kan worden voorkomen door regelmatige preventieve onderhoudscontroles. Zorg ervoor dat u de geplande onderhoudsintervallen volgt.


3
ERVOOR ZORGEN DAT DE STARTMOTOR SCHONE ELEKTRISCHE AANSLUITINGEN HEEFT

Op plaats drie vinden we problemen met de startmotor, waardoor de motor defect kan raken. Dit is heel vaak te wijten aan losse of slechte elektrische aansluitingen, veroorzaakt - in dit geval - door corrosie. Om dit te voorkomen, controleert u de aansluitingen van de startmotor, en indien nodig reinigt en smeert u ze met anticorrosiespray.  

4. DAGELIJKS UW BANDEN CONTROLEREN

Op de vierde plaats vinden we verschillende soorten schade aan de banden: bijvoorbeeld klapbanden. Door dagelijks uw banden te controleren, kunt u veel problemen voorkomen. Let op ongewone slijtage en schade aan de schroefdraad en zijwanden van de band.


5.
LET OP OLIELEKKEN

Olielekken kunnen ook vaak onnodige stilstand veroorzaken, waarbij lekken het vaakst uit slangen en leidingen komen. Lekken komen het vaakst voor in slangen en leidingen. Lekken komen voor in zowel de stuurbekrachtiging als de motoroliesystemen en ontstaan meestal door normaal gebruik en slijtage. Door te kijken of er olielekken onder het voertuig zitten, kunt u pech onderweg voorkomen.


6.
 KOPPELINGSGERELATEERDE PROBLEMEN VERMIJDEN

Op de 6e plaats voor pechoorzaken vinden we koppelingsgerelateerde problemen. Deze kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals versleten koppelingsplaten of lekkende luchtdrukslangen. Deze kunnen tijdens het onderhoud worden opgespoord, dus om ze te voorkomen moet u ervoor zorgen dat u uw geplande onderhoudsafspraken nakomt. Als de versnellingsbak onjuist wordt gebruikt in de handmatige modus, wordt training voor de bestuurder aanbevolen om ervoor te zorgen dat zowel de versnellingsbak als de koppeling correct worden gebruikt.

7. FILTERS OP TIJD VERVANGEN

Als filters (bijvoorbeeld brandstoffilters en waterafscheiders) niet volgens uw onderhoudsschema worden vervangen, lopen ze het risico verstopt te raken - wat tot zeer dure stilstand kan leiden. Om de motor te onderhouden en de verwachte levensduur te behouden, is het van cruciaal belang dat de motoroliefilters volgens het onderhoudsschema worden vervangen. Zorg ervoor dat u regelmatig contact hebt met uw servicewerkplaats - en pas indien nodig uw service-interval aan en plan uw werkplaatsbezoeken op tijd, zodat ze aansluiten op uw werkzaamheden.


8. DE LUCHTBALGEN OP BARSTEN EN BESCHADIGINGEN CONTROLEREN

Bijna alle trucks zijn tegenwoordig uitgerust met luchtvering met rubberen balgen. Naarmate deze verouderen, kunnen zogenaamde 'ozonscheurtjes' schade aan de balgen veroorzaken, wat vervolgens kan leiden tot een plotselinge luchtlekkage, met een defect als gevolg. Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw luchtbalgen in goede staat zijn - wat betekent dat u ze zo schoon mogelijk moet houden. Dit kan worden gedaan tijdens regelmatige preventieve onderhoudscontroles.  

De sleutel tot het besparen van stilstandkosten is het geplande onderhoud kennen en optimaliseren, zodat u minder ongeplande stops en storingen krijgt.

Onnodige kosten verlagen met eenvoudige maatregelen

Sommige van de preventieve onderhoudstips die hier worden genoemd, lijken misschien vanzelfsprekend of voor de hand liggend. Maar pech onderweg kan ernstige gevolgen hebben voor een truckbedrijf en aanzienlijke kosten met zich meebrengen. De gemiddelde kosten voor dit soort problemen kunnen variëren van 2.000 tot 5.000 EUR*, afhankelijk van de locatie en de omstandigheden. Hoe goed trucks ook gebouwd zijn, ze zullen altijd onderhouden en gerepareerd moeten worden, en alle veelvoorkomende oorzaken voor defecten die hier genoemd worden, zijn gebaseerd op voorbeelden uit de praktijk*.


Zoals Bert Johansson het verwoordt: "Er is een verschil tussen geplande stilstand en ongeplande stilstand, zelfs vanuit kostenoogpunt. De sleutel tot het besparen van stilstandkosten is het geplande onderhoud kennen en optimaliseren, zodat u minder ongeplande stops en storingen krijgt”.

 

* Feiten en statistieken van de pechhulpdienst van Volvo (2023). 

Anderen bekeken ook