Trucks

Rebro Transport over LNG-trucks: “Gunstige TCO door goedkoper LNG en stimuleringsregelingen”

| Leestijd: 3 min | Leestijd: 3 min
Rebro Transport maakte het afgelopen jaar een eerste stap naar verduurzaming door de aanschaf van LNG-trucks. De logistiek dienstverlener profiteert van de Maut-vrijstelling in Duitsland en deelt haar ervaringen.
Rebro Transport over LNG-trucks: “Gunstige TCO door goedkoper LNG en stimuleringsregelingen”

Rijden op LNG draagt bij aan de verduurzaming van wegtransport op lange afstanden. “Wij rijden veel op Duitsland en behalen daardoor maximaal voordeel”, zegt Roy Rens van het in Rucphen gevestigde Rebro Transport. “We tanken LNG bij PitPoint in Venlo en profiteren van de Maut-vrijstelling in Duitsland voor trucks die op aardgas rijden. Dat scheelt ons 36.000 euro per jaar per LNG-truck aan tolkosten en daar komt het gunstige brandstofverbruik ook nog eens bij”, aldus Rens.

Wij rijden veel op Duitsland en behalen daardoor maximaal Maut-voordeel: €36.000,- per LNG-truck per jaar. En daar komt het gunstige brandstofverbruik ook nog eens bij.

Klanten waarderen duurzaam transport

Zowel financiële voordelen alsmede het milieu waren reden voor Rebro Transport om LNG te omarmen. Het valt de mede-eigenaar op dat steeds meer klanten waarde hechten aan deze vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Ze zijn hartstikke positief en communiceren het ook weer door aan hun klanten.”

Ook de chauffeurs van Rebro Transport zijn volgens Rens tevreden met de nieuwe aanwinst, die qua looks niet onderdoet voor zijn stoere dieselbroer. “Ze gaan graag de weg op met de LNG-trucks en hebben de procesmatige handelingen rondom het tanken van vloeibaar aardgas al vrij snel onder de knie. Voor de veiligheid moet je een gezichtsmasker dragen en handschoenen aandoen. Ook moet je de temperatuur in de gaten houden en zorgen dat de druk gelijk blijft met het tankstation”, legt Rens uit. Geen onnodige veiligheidsmaatregelen, gezien de temperatuur van vloeibaar aardgas die gemiddeld zo’n -162°C is.
 

Hogere aanschafwaarde, maar gunstigere TCO

Door de besparing die LNG-trucks opleveren, is Rebro Transport in staat om beter te concurreren op prijs en te investeren in nog meer duurzaam transport. Dat wil zeggen, als stimuleringsregelingen als de Duitse Maut-vrijstelling en de nieuwe LNG/Bio-LNG-stimuleringsregeling van de Nederlandse overheid ook na 2021 van kracht blijven.

Zeker de laatste wordt als een belangrijke ontwikkeling voor het wegtransport gezien, want door een compensatie van 18,7 eurocent per kilogram LNG voor de jaren 2020 en 2021 wordt het rijden in LNG-trucks nóg aantrekkelijker.

Als de stimuleringsmaatregelen blijven bestaan, weet ik zeker dat meer transporteurs LNG-trucks aanschaffen.

“Als Nederland en Duitsland de regelingen behouden, weet ik zeker dat veel meer transporteurs LNG-trucks gaan aanschaffen. Ik denk ook dat als de overheid eerder met de LNG/Bio-LNG-stimuleringsregeling was gekomen, alle perikelen rondom stikstof en duurzaamheid in onze branche stukken minder zouden zijn geweest.”

Of de regeling ook Rebro Transport stimuleert tot het aanschaffen van nog meer trucks? Rens: “Misschien wel. De aanschafwaarde van een LNG-truck is hoger dan die van een diesel-truck. Maar de total cost of ownership (TCO) is, door het goedkopere LNG én de stimuleringsregelingen, gunstiger. Vorig jaar openden we een nieuwe vestiging in Duitsland, waardoor we nu optimaal van de Maut-regeling kunnen profiteren.”

Nog meer lezen? Lees hier de volledige praktijkcase van Rebro en PitPoint.

Anderen bekeken ook

Laatste nieuws

Latest Press Release