Trucks

Anna Wrige Berling
2023-07-02
Leestijd: 8 min.
Veiligheid
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

Negen nieuwe en verbeterde veiligheidssystemen voor Volvo-trucks

Technologie is van fundamenteel belang voor de huidige verkeersveiligheid en dat geldt zeker voor Volvo Trucks, waar in de loop der jaren veel baanbrekende voorzieningen zijn ontwikkeld. Nu is er een hele reeks nieuwe veiligheidssystemen onthuld die een essentiële rol spelen bij het verwezenlijken van het doel om alle ongevallen waarbij een Volvo-truck betrokken is, uit te bannen.


Negen nieuwe en verbeterde functies zijn ontworpen om chauffeurs te waarschuwen voor gevaren en om obstakels in dode hoeken te detecteren, afgestemd op uiteenlopende situaties en omgevingen. Hier volgt een overzicht van de afzonderlijke functies en updates en hoe ze de veiligheid voor chauffeurs en andere weggebruikers verhogen.


"Wij introduceren extra veiligheidssystemen die de capaciteiten van de chauffeur kunnen vergroten en hen en de mensen met wie zij de weg delen helpen beschermen. Door gebruik te maken van de nieuwste technische ontwikkelingen kunnen wij potentiële ongevallen voorzien en helpen voorkomen", zegt Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Anna Wrige Berlinge, Traffic & Product Safety Director bij Volvo Trucks

De ontwikkeling van veiligheidssystemen voor trucks

Alle nieuwe veiligheidsvoorzieningen zijn het eindresultaat van een voortdurend ontwikkelingsproces, gebaseerd op uitgebreid ongevallenonderzoek. Een van de dingen die dit mogelijk maken is het feit dat Volvo Trucks al meer dan 50 jaar gegevens verzamelt en analyseert van ongevallen waarbij zijn voertuigen betrokken zijn. Deze enorme schat aan kennis over de oorzaken van ongevallen, belicht veelvoorkomende scenario's en levert onschatbare inzichten op bij het creëren van veiligheidssystemen voor de nieuwste Volvo-trucks.


"Het is geen geheim dat veiligheid altijd een integraal onderdeel van onze identiteit is geweest. Wij doen niet alleen diepgaand onderzoek naar ongevallen, maar bekijken de veiligheid van trucks ook zorgvuldig vanuit alle perspectieven. Onze campagnes
Stop, Look, Wave en See and Be Seen getuigen van deze manier van denken," zegt Anna Wrige Berling.


Verkeersveiligheid is altijd uiterst belangrijk geweest voor Volvo Trucks. Recentelijk is het hoger op de politieke agenda gekomen met nieuwe wetgeving zoals de General Safety Regulations (GSR) van de EU, die actieve veiligheidssystemen op trucks verplicht stelt. Volvo Trucks verwelkomt strengere wettelijke veiligheidseisen. Bovendien gaan verschillende van de nieuwe en vernieuwde systemen nog een stap verder - en overtreffen zelfs de wettelijke eisen.


Anna Wrige Berling zegt dat het ook fantastisch is om veiligheidstechnologie te zien die de chauffeur op andere manieren kan helpen, bijvoorbeeld door de spanning te verlichten die hij/zij kan ervaren in bijvoorbeeld drukke steden. Zoals zij het zegt: "Bij Volvo Trucks beschouwen we de chauffeurs nog steeds als de belangrijkste factor als het gaat om veiligheid. Onze nieuwe veiligheidssystemen zijn ontwikkeld om hen te ondersteunen op de drukke wegen, om het risico op ongevallen te helpen verminderen. Door nieuwe technologie, voortdurend onderzoek naar ongevallen en een holistische visie op de veiligheid van trucks kunnen we dichter bij onze visie van nul ongevallen komen."

Bij Volvo Trucks beschouwen we de chauffeur nog steeds als de belangrijkste factor als het gaat om veiligheid. Onze nieuwe veiligheidssystemen zijn ontwikkeld om hen te ondersteunen op de drukke wegen, om zo het risico op ongevallen te verkleinen.

Nieuwe veiligheidssystemen

1. Front Short Range Assist - Nieuw
Helpt de kans op een aanrijding te verkleinen door de chauffeur te waarschuwen wanneer een voetganger of fietser wordt gedetecteerd in het risicogebied aan de voorzijde van de truck. Ontwikkeld om de veiligheid voor alle weggebruikers te vergroten. 

 

2. Door Opening Warning - Nieuw

Dit slimme systeem, dat aan beide zijden van de truck actief is, helpt voorkomen dat openstaande portieren andere weggebruikers raken wanneer de truck stilstaat - zelfs wanneer de motor is uitgeschakeld. Het biedt dus extra bescherming voor fietsers en voetgangers aan beide zijden van de truck.

3. Side Collision Avoidance Support - Nieuw

Ontwikkeld om het risico op aanrijdingen te verkleinen wanneer de truck afslaat of van rijstrook verandert, door de zones aan de zijkanten van het voertuig te bewaken en de chauffeur te waarschuwen wanneer zich daar andere weggebruikers bevinden. Door Side Collision Avoidance Support te bieden aan beide zijden van de truck en ook ongevallen bij het wisselen van rijstrook aan te pakken, overtreft deze functie de komende wettelijke eisen.


4. Auto Hold - Nieuw

De Auto Hold-functie helpt de truck stationair te houden totdat het gaspedaal wordt ingetrapt, wat de chauffeur zekerheid en hulp biedt op hellingen en heuvels.


5. Bandenspanningsontrolesysteem - Nieuw

De verbeterde sensoren op de velgen waarschuwen de chauffeur voor een te lage bandenspanning en een verhoogd risico op een klapband of lekke band. Ook dit systeem overtreft de wettelijke eisen en is in staat om een breder scala aan onder- en overdrukmetingen te controleren. Naast veiligheid biedt deze functie ook een betere energie-efficiëntie.

Verbeterde veiligheidsvoorzieningen

6. Forward Collision Warning met noodremfunctie - Verbeterd
Het geavanceerde noodremsysteem van Volvo Trucks overtreft al lang de wettelijke voorschriften om kop-staartbotsingen te helpen voorkomen. Het maakt gebruik van de nieuwste radar- en cameratechnologie aan de voorzijde van de truck.


7. Driver Alert Support – Verbeterd

Dit intelligente systeem werd door Volvo Trucks voor het eerst aangeboden lang voordat het wettelijk verplicht was. Het controleert en analyseert de bewegingen van de truck op de rijstrook om vermoeidheid en slaperigheid van de chauffeur te detecteren. Het systeem waarschuwt en informeert de chauffeur vervolgens om indien nodig een pauze te nemen. Het systeem is nu verbeterd en maakt gebruik van de nieuwste cameratechnologie op de truck.

8. Intelligent Speed Assist - Verbeterd
Deze slimme functie houdt de chauffeur op de hoogte van snelheidslimieten door snelheidsborden te detecteren en de limiet op het display van het instrumentenpaneel weer te geven. Het is nu bijgewerkt om de snelheidslimiet voor die voertuigcombinatie weer te geven


9. Adaptief grootlicht - Verbeterd

Adaptief grootlicht schakelt de LED-segmenten van de koplampen automatisch uit wanneer andere voertuigen naderen bij het rijden in het donker. Hierdoor blijft het groot licht in andere gebieden, waar geen andere voertuigen zijn, behouden. Nu voorzien van een bijgewerkte radar en camera.


Zo ondersteunen veiligheidssystemen chauffeurs en helpen ze het risico op ongevallen waar een Volvo-truck bij betrokken is te verkleinen.