Trucks

Volvo Trucks
2022-05-17
4 min
Veiligheid
Author
Volvo Trucks

Zes kenmerkende ongevallen met trucks: dit kunnen we ervan leren

Het aantal dodelijke ongevallen met zware trucks is de afgelopen decennia aanzienlijk verminderd. Ze vormen echter nog steeds ongeveer 15% van alle verkeersdoden in de EU. Het Volvo Trucks Accident Research Team (ART) heeft grondige kennis over welke ongevallen het meest voorkomen en waarom ze plaatsvinden.


Elk ongeval met een truck heeft een eigen verhaal over wat er de seconden vóór en na het incident plaatsvond. Een verhaal dat inzicht kan geven in hoe het ongeval vermeden of voorkomen had kunnen worden. Door het bundelen van deze inzichten is het mogelijk conclusies te trekken.

Inzichten leiden tot veiligere trucks en wegen

Maar dat vormt slechts een gedeelte van het werk van het Accident Research Team. Veel van de inzichten worden verkregen bij het verzamelen en analyseren van landelijke ongevallenstatistieken en door grondig onderzoek van de ongevalsgegevens om de lastig te vinden verbanden te zien. Hierdoor kan Volvo Trucks technologieën ontwikkelen en samenwerken met beleidsmakers die onze wegen uiteindelijk stap voor stap veiliger maken.    
 

"Uit de analyse van de statistieken weten we hoe vaak elk type ongeval voorkomt, en onze eigen, diepgravende onderzoeken geven de details van hoe en waarom ze plaatsvinden", zegt Anna Theander, leidinggevende van ART, die samen met het team crashlocaties bezoekt en trucks onderzoekt om meer te weten te komen over ongevallen.

Een ongeval bij het afslaan met een fietser doet zich meestal voor op kruispunten in de bebouwde kom wanneer de truck naar de passagierszijde afslaat terwijl de fietser rechtdoor gaat. Oorzaken zijn meestal gebrek aan zicht vanuit de cabine, gebrek aan begrip tussen fietser en truckchauffeur die resulteren in een verkeerde inschatting van de situatie.

Typering van ongevallen vergemakkelijkt analyse

Het team heeft een categoriseringssysteem opgesteld. Dit Type Accidents geeft een overzicht van de meest kenmerkende ongevalscenario's met zware trucks, met ernstig letsel of dodelijke afloop.
 

Het Accident Research Team van Volvo Trucks definieerde ruim 20 type ongevallen die de situatie op de Europese wegen kenmerken. De afbeelding toont zes ervan.
Type Accidents is een goede weergave van de meest voorkomende ongevallen met inzittenden van zware trucks, inzittenden van auto's en kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers, fietsers, brommers of motorrijders

Anderen bekeken ook

Laatste nieuws

Latest Press Release