Trucks

Elektrische trucks worden eerder mainstream dan verwacht. Dit is waarom.

| Leestijd: 3 min | Leestijd: 3 min
De transportsector wordt geconfronteerd met hoge eisen om de impact op het klimaat te verbeteren. Om de overgang naar duurzamere transporten te versnellen, wil Volvo Trucks de volledige range tegen 2040 fossielvrij hebben. Elektrische trucks zullen een sleutelrol spelen om dit te bereiken. Het klinkt misschien als een onrealistisch doel, maar in feite zal de overstap naar elektrische voertuigen veel sneller gaan dan de meesten hadden verwacht. Hier zijn enkele redenen waarom.
Elektrische trucks worden eerder mainstream dan verwacht. Dit is waarom.

De kosten voor aanschaf van een elektrische truck dalen

Hoewel een elektrische truck nog steeds duurder is dan een conventioneel dieselvoertuig, betekent het lage aantal bewegende onderdelen in een elektrische motor dat ze vaak over een langere levensduur beschikken en minder onderhoud nodig hebben. Ondertussen daalt de prijs van accu's in een tempo dat de verwachtingen van de meeste analisten overtreft. Voortdurende investeringen in de sector van hernieuwbare energie verlagen de kosten voor het opwekken van elektriciteit tot het punt waarop het laten rijden van een truck op elektriciteit een fractie van de kosten van diesel zal zijn.

Accu's worden steeds beter én lichter

Nu de vraag naar elektrische voertuigen stijgt, versnelt ook de innovatie op accugebied. Lichtere lithium-ionbatterijen zijn ongeveer een derde van het gewicht en de helft van het volume vergeleken met accu's met loodzuur. En ze worden nog lichter en krachtiger naarmate de technologie verbetert. Er kan nog meer winst worden geboekt met de volgende generatie batterijen, bekend als solid-state batterijen. Deze laden sneller op, zijn veiliger en leveren tot tweemaal de dichtheid van de huidige lithium-ionbatterijen, wat mogelijk het bereik zou kunnen verdubbelen.
 

Uitdagingen op het gebied van infrastructuur worden opgelost

Tegenwoordig kan een elektrische truck, die wordt ingezet voor stadsdistributie en per dag een beperkt aantal kilometers maakt, eenvoudig 's nachts worden opgeladen. Hoewel de infrastructuur voor het snelladen van vrachtwagens nog beperkt is, breidt deze zich uit naarmate steden, logistieke centra, autofabrikanten en benzinestations inspelen op de groeiende vraag. En nieuwe technologieën, waaronder slimme opladers en slimme batterijen, maken ultrasnel laden mogelijk onder een breder scala aan omstandigheden. Nieuwe ontwikkelingen tonen ook aan dat laadsnelheden drastisch zullen worden verhoogd door verbeteringen van lithium-ionbatterijen.

Elektrische trucks worden de meest logische en gangbare keuze

Naarmate de prijs van elektrische voertuigen daalt, kan de keuze voor elektrisch meer worden dan een kwestie van duurzaamheid en kosten. Elektrische trucks worden ook gewaardeerd door chauffeurs omdat ze minder trillingen genereren dan traditionele dieselvoertuigen. Ze beschikken over volledig vermogen en koppel vanuit stilstand en trekken daardoor snel op. Zaken die de rijervaring ten goede komen. Als  CO2-neutrale optie zonder schadelijke uitlaatemissies blijken elektrische vrachtwagens populair te zijn bij bedrijven die duurzamer willen opereren.

De overstap naar elektrische trucks zou sneller kunnen gaan dan de meesten verwachten. Er zijn in ieder geval veel tekenen in het voordeel van deze ontwikkeling. En het aantal elektrische trucks dat door de Nederlandse straten rijdt, neemt gestaag toe.