Trucks

De 5 belangrijkste tips voor een lager brandstofverbruik van uw trucks

Jonas Nordquist
2023-02-22
6 min
Brandstof besparen
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

Zelfs in goede tijden is het verminderen van het brandstofverbruik van trucks essentieel voor een winstgevend bedrijf. Maar met de huidige inflatie, hoge energieprijzen en crisis in de kosten van levensonderhoud telt elke kleine besparing. Het goede nieuws is dat u meteen veel kunt doen om het brandstofverbruik te verbeteren.

1. Zorg voor regelmatig en goed onderhoud
 

 • Geregelde services en onderhoud: Onderhoudstechnici kunnen u helpen bij het bepalen van problemen die een onnodig hoog brandstofverbruik veroorzaken, zoals aanlopende en vastgelopen remmen, verstopte luchtfilters, weglekkende druk en brandstoflekkages.
 • Kwaliteit van brandstof en olie: Gebruik altijd de juiste brandstof en de juiste olie zoals gespecificeerd door de fabrikant. Smeermiddelen zijn er om wrijving te verminderen, maar worden na verloop van tijd afgebroken. Als u een geplande onderhoudsbeurt mist, kan dat onnodig energieverlies betekenen. Houd u aan de olieverversingsintervallen om te zorgen dat uw motor met minimaal energieverlies draait. 
 • Voertuigupdates: Software wordt steeds belangrijker voor het verbeteren van de prestaties en de brandstofefficiency van trucks en motoren, en fabrikanten voeren voortdurend updates en verbeteringen door. Het is de moeite waard contact op te nemen met uw plaatselijke werkplaats om te zien welke softwareupgrades beschikbaar zijn voor uw truck.

  Lees meer over hoe u met goed voertuigonderhoud brandstof kunt besparen.

2. Kies de juiste banden en zorg ervoor dat uw wielen goed zijn uitgelijnd

 • De juiste banden: Gebruik bandenlabels en classificaties om banden met een lage rolweerstand te zoeken. Dit heeft namelijk een aanzienlijke invloed op het brandstofverbruik. Zo hebben de nieuwste klasse A-banden een verbeterd profiel, en rubber- en zijwandbestanddelen die zorgen voor een lagere rolweerstand en wrijving. Er wordt vaak gedacht dat klasse C- en D-banden de kosten drukken door hun langere levensduur, maar de brandstofbesparing van klasse A-banden zal in veel gevallen opwegen tegen de kosten van een korter interval voor bandenwissels, vooral voor trucks op lange afstanden.
 • Bandenspanning: Een te lage bandenspanning verhoogt de rolweerstand, wat uiteindelijk leidt tot een hoger brandstofverbruik. Dit draagt ook bij aan extra slijtage van de banden.
 • Wieluitlijning: Bij verkeerd uitgelijnde voor- en achterassen ontstaat er een aanzienlijk hogere rolweerstand. Hierdoor neemt niet alleen het brandstofverbruik toe maar ook de slijtage aan de banden. Bij een standaardtrekker kan het brandstofverbruik hierdoor met wel drie procent toenemen; zelfs nog meer als de trailer ook niet goed is uitgelijnd. Wanneer alle trailerassen niet goed zijn uitgelijnd, kan het brandstofverbruik met wel 15% toenemen. De wieluitlijning kan worden gecontroleerd en gecorrigeerd door een onderhoudsmonteur tijdens uw volgende geplande onderhoudsbeurt.

  Lees meer over de invloed van de rolweerstand op het brandstofverbruik.

3. Zorg voor optimale aerodynamica van uw voertuig
 

 • Dakspoiler en windgeleiders toevoegen: Bij hoge snelheden kan een dakspoiler het brandstofverbruik met maximaal vijf procent verminderen. Als u echt het maximale wilt halen uit de aerodynamische prestaties, is het ook belangrijk ervoor te zorgen dat de dakspoiler correct is afgesteld. Onderzoek van Volvo Trucks heeft aangetoond dat bij een dakspoiler die 5 cm te laag of 10 cm te hoog is gemonteerd, de mogelijke besparingen met maximaal één procent afnemen. Het is daarom sterk aan te raden een dakspoiler door de werkplaats te laten monteren.
 • Zijfenders: Monteer zijfenders om tot drie procent brandstof te besparen.
 • Verwijder onnodige externe accessoires: Externe accessoires, zoals extra lampen, bullbars, bovenbalken en luchthoorns, kunnen belangrijk zijn voor uw activiteiten. Maar wees erop bedacht dat ze van invloed zijn op de luchtstroom en het brandstofverbruik. Het is dus de moeite waard om te bekijken of ze echt nodig zijn.

  Lees meer over hoe aerodynamica en truckaccessoires van invloed zijn op het brandstofverbruik.

4. Maak vaker gebruik van strategische navigatie en planning

 • Optimale routes: Afhankelijk van het voertuiggewicht kan voor een langere, vlakke route minder brandstof nodig zijn dan voor een kortere route door de heuvels. Het kan ook nuttig zijn druk verkeer en slechte wegen te mijden, aangezien dat ook factoren zijn die het brandstofverbruik kunnen verhogen.
 • Gebruik digitale hulpmiddelen en wagenparkbeheersystemen: Deze kunnen helpen bij het opstellen van schema's en routeplanning voor het hele wagenpark zodat trucks niet onnodig brandstof verspillen.

  Lees meer over hoe een wagenparkbeheersysteem kan helpen brandstof te besparen.

5. Stimuleer en motiveer uw chauffeurs om zuiniger te rijden
 

 • Chauffeursopleiding: Goede rijtechnieken zoals snelheidsaanpassing, anticiperen, schakelen en gebruik van cruisecontrol, kunnen het brandstofverbruik van een truck aanzienlijk verbeteren. Met trainingsprogramma's voor chauffeurs kunnen individuele chauffeurs hun techniek perfectioneren.
 • Digitale hulpmiddelen: Wagenparkbeheersystemen en andere digitale hulpmiddelen kunnen helpen het brandstofverbruik van het wagenpark bij te houden en te analyseren wat kan worden verbeterd. 
 • Beloningen en bonussen: Betrek het hele team bij het besparen van brandstof door brandstofzuinig rijden aan te moedigen door middel van interne wedstrijden en groepsdoelen.

Lees meer over brandstof besparen

Zo kan technologie chauffeurs helpen om zuiniger te leren rijden en zo kunt u initiatieven voor het aanmoedigen van zuinig rijden implementeren voor het hele wagenpark. Daarnaast kunt u bij het specificeren van een nieuwe truck ook veel doen om het brandstofverbruik te verlagen. Lees hier meer over het verbeteren van het brandstofverbruik van trucks.