Trucks

Wijnand Van den Brink
2022-04-03
4 min.
Uitstoot verminderen
Author
Wijnand Van den Brink
Manager Special Products & Innovation

Elektrische vrachtwagen kopen? Hiermee moet u rekening houden

Nieuwe wet- en regelgeving, milieuoverwegingen, nieuwe zakelijke kansen en een milieuvriendelijk imago: er zijn veel redenen om voor een elektrische vrachtwagen te kiezen. Welke zaken moeten in overweging worden genomen vóór de aanschaf van een elektrische truck?

Wat voor lading vervoert u?

Hoe groter het laadvermogen, hoe meer accu's er nodig zijn. Accu's hebben echter invloed op het laadvermogen en door hun gewicht wordt de actieradius kleiner. De huidige accu's zijn geen optimale oplossing voor echt langeafstandstransport en/of zeer zware ladingen, maar de ontwikkeling van accu's gaat razendsnel. Zo zullen toekomstige solid-state accu's een grotere capaciteit hebben waardoor langere afstanden kunnen worden overbrugd.

Hoe groot zijn de afstanden die worden gereden?

Afhankelijk van de toepassing en asconfiguratie kunnen elektrische trucks momenteel 70 tot 400 km rijden wanneer de accu's volledig zijn opgeladen. Bij ritten over langere afstanden houdt dat in dat er onderweg op specifieke locaties moet worden bijgeladen en dat dit moet worden ingepland en afgestemd op de rijtijden van de chauffeur.

Hebben elektrische vrachtwagens een positieve invloed op uw merkimago en helpen ze uw bedrijf vooruit?

Als stille, duurzame optie kunnen elektrische trucks u helpen uw CO2-voetafdruk te verkleinen, uw imago te verbeteren en opdrachten binnen te halen van klanten of overheidsinstanties die strikte duurzaamheidsdoelstellingen hebben. Een stil hightechvoertuig kan tevens een grote aantrekkingskracht hebben op chauffeurs, een schaarse resource in deze tijden. Als marketing en uitstraling voor u prioriteit hebben, dan is elektrisch vervoer mogelijk een goede optie voor u.
 

Bent u klaar om te investeren in een uitgebreide reorganisatie van uw infrastructuur?

Het realiseren van laadinfrastructuur op uw eigen locatie is vanzelfsprekend wenselijk met het oog op flexibiliteit. Sommige fabrikanten bieden zelfs een laadstation aan als onderdeel van de deal bij de aanschaf van een elektrische truck. Dit kan echter betekenen dat uw bestaande elektrische netcapaciteit volledig vernieuwd moet worden om te kunnen beantwoorden aan de toegenomen stroomvraag; een aanpassing die flink in de papieren kan lopen.

Welke laadopties heeft u?

Voor veel toepassingen worden trucks 's nachts geladen door middel van wisselstroom. Toegang tot snelle laadopties met gelijkstroom in de buurt zou u in staat stellen veel flexibeler te werken doordat de chauffeur dan zou kunnen bijladen tijdens ingeplande korte pauzes. Lees hier hoe het op- en bijladen van een elektrische vrachtwagen werkt. 
 

Hoe is de wetgeving in uw omgeving?

Verschillende grote Nederlandse steden plannen de introductie van dieselvrije milieuzones. Andere steden implementeren zones waarbinnen geluidsbeperkingen gelden of ontplooien andere initiatieven die voordelen beloven voor elektrische trucks.

De EU heeft een aantal stimuleringsmaatregelen geïntroduceerd rondom voertuigeigendom, infrastructuur en accu's om zo het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren. Zo zijn er twee subsidieregelingen voor zero emissie trucks beschikbaar: 

  • SSEB
  • AanZET

Lees hier meer over die en overige subsidieregelingen voor duurzame vrachtwagens.

Wat zijn de lokale energieprijzen?

Als onderdeel van het runnen van een winstgevend bedrijf is het belangrijk verschillende soorten energieverbruik en prijsstructuren te vergelijken. De elektriciteitsprijzen in Europa, waar groene energie het meest wijdverbreid is, liggen bijvoorbeeld zo'n vijf keer hoger dan die in India en China. Maar deze cijfers moeten altijd worden bekeken in de context van de bezorgdheid om duurzaamheidsvraagstukken in deze regio's.

Bent u bereid te investeren in routeplanning en chauffeurstraining?

Om optimaal gebruik te maken van een elektrische truck, moet hier zodanig mee worden gereden dat energie wordt teruggewonnen en de actieradius wordt gemaximaliseerd. De meeste truckfabrikanten hebben geavanceerde tools die helpen bij het plannen van de meest gunstige routes voor uw voertuigen. Een speciale training kan chauffeurs helpen de elektrische aandrijftechnologie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Wilt u nachtelijke leveringen doen in steden?

In veel grote steden is sprake van een toename van het aantal nachtelijke leveringen met stille elektrische trucks. Dit is voor veel bedrijven aantrekkelijk omdat ze hierdoor geen trucks de weg op hoeven te sturen tijden de ochtendspits en resources kunnen hierdoor economischer worden gespreid. Het terugdringen van verkeerspieken en geluidsoverlast zijn prioriteiten voor stadsbesturen over de hele wereld.
 

Doet u mee met aanbestedingen?

Bij het aanbieden van nieuwe transportcontracten in steden is de vraag naar elektrische vrachtauto's nog nooit zo hoog geweest. Veel instanties zijn zelfs verplicht om elektrische vervoersoplossingen op te nemen in de aanbestedingsprocedure. Steeds meer bedrijven die elektrische trucks gebruiken, raken betrokken bij groene partnerschappen wat een domino-effect kan hebben op deze manier van ondernemen.

Het ElectriCity-project in Göteborg (Zweden) en de LIGHTS (Low Impact Green Heavy Transport Solutions) in Californië (VS) zijn hier interessante voorbeelden van.

In Nederland kennen we de Green Deal Zes Zero Emission Stadslogistiek.

Wilt u een snel rendement op uw investeringen (Return On Investment; ROI)?

De kostenstructuur van een elektrische truck verschilt van die van een conventionele dieseltruck. Het prijskaartje zal hoger zijn, maar mogelijk wordt dit gecompenseerd door de lagere kosten van elektriciteit. Er moet echter worden opgemerkt dat de totale eigendomskosten (total cost of ownership; TCO) van een elektrische truck de komende jaren waarschijnlijk nog niet vergelijkbaar zal zijn met die van dieseltrucks. Waarom is het dan toch de moeite waard om een elektrische vrachtwagen aan te schaffen? Lees in dit artikel de motivatie van Renewi.