Trucks

Erik-Jan Slijkhuis
2024-01-05
Leestijd: 5 min.
Brandstof besparen
Author
Erik-Jan Slijkhuis
Manager Product

Tips om de brandstofefficiëntie van trucks te optimaliseren

In een tijd waarin de kosten stijgen en elke cent telt, is het optimaliseren van het brandstofverbruik cruciaal voor het succes van uw transportbedrijf. Met deze vijf belangrijkste tips verbetert u de brandstofefficiëntie en daarmee ook de uitstoot van uw trucks.


1. Zorg voor regelmatig en goed onderhoud

Een goed onderhouden truck is een efficiënte truck. Het regelmatig uitvoeren van services en onderhoud is belangrijk om problemen op te sporen die onnodig brandstofverbruik kunnen veroorzaken. Gespecialiseerde onderhoudsmonteurs zullen daarbij onder andere kijken naar vastzittende remmen, verstopte luchtfilters en brandstoflekkages.


Het gebruik van de juiste brandstof en olie, zoals aanbevolen door de fabrikant, is essentieel. Smeermiddelen verminderen wrijving, maar worden na verloop van tijd afgebroken. Het missen van geplande onderhoudsbeurten kan zorgen voor onnodig energieverlies. Volg daarom de olieverversingsintervallen om ervoor te zorgen dat uw motor optimaal blijft draaien.


Daarnaast spelen voertuigupdates een grote rol bij het verbeteren van de prestaties en brandstofefficiëntie van vrachtwagens en -motoren. Fabrikanten voeren voortdurend updates en verbeteringen door. Aarzel niet om contact op te nemen met uw plaatselijke werkplaats om te ontdekken welke software-updates beschikbaar zijn voor uw truck.


Lees meer over hoe u met goed voertuigonderhoud brandstof kunt besparen.

2. Kies de juiste banden en zorg voor een goede wieluitlijning

De keuze van banden en de status ervan hebben veel invloed op het brandstofverbruik van uw truck. Banden met een lage rolweerstand, zoals die met een klasse A-label, hebben verbeterde profielen en rubber- en zijwandbestanddelen die zorgen voor minder rolweerstand en wrijving. Klasse C- en D-banden hebben dan misschien een langere levensduur; de brandstofbesparing van klasse A-banden weegt vaak op tegen de kosten van regelmatige bandenwissels, vooral voor trucks die worden ingezet op lange afstanden.


Zorg ervoor dat uw banden altijd de juiste spanning hebben. Een te lage bandenspanning verhoogt de rolweerstand en daarmee het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Een te hoge bandenspanning is trouwens ook niet goed, want dat zorgt voor minder grip en rijcomfort. Ook slijten banden met een te hoge spanning sneller en is de kans groter op een klapband.


Daarnaast is een goede wieluitlijning van de vrachtwagen ook belangrijk. Verkeerd uitgelijnde assen resulteren in hogere rolweerstand en verhoogd brandstofverbruik. Wanneer alle trailerassen niet goed zijn uitgelijnd, kan het brandstofverbruik met wel 15% toenemen. Een eenvoudige controle en correctie van de wieluitlijning tijdens uw reguliere onderhoudsbeurt kan behoorlijke besparingen opleveren.


Lees meer over de invloed van de rolweerstand op het brandstofverbruik.

3. Optimaliseer de aerodynamica van uw voertuig

Verbeter de aerodynamica van uw truck door dakspoilers en windgeleiders toe te voegen. Bij hogere snelheden kan een goed geplaatste dakspoiler het brandstofverbruik met maximaal vijf procent verminderen. Zorg er wel voor dat de dakspoiler op de juiste manier is afgesteld.


Monteer zijfenders om tot drie procent brandstof te besparen en verwijder onnodige accessoires van de cabine, zoals extra lampen en luchthoorns. Deze verstoren namelijk de luchtstroom en verhogen het brandstofverbruik.


Lees meer over hoe aerodynamica en truckaccessoires van invloed zijn op het brandstofverbruik.

4. Maak gebruik van software en connectiviteit

Kies uw routes zorgvuldig op basis van het voertuiggewicht en vermijd druk verkeer en slechte wegen, omdat deze factoren het brandstofverbruik kunnen verhogen. Maak gebruik van digitale hulpmiddelen en wagenparkbeheersystemen om efficiënte schema's en routeplanning voor uw wagenpark te creëren.


Lees meer over hoe een wagenparkbeheersysteem kan helpen brandstof te besparen en waarom software u kan helpen uw wagenpark te optimaliseren.


5. Moedig zuinig rijgedrag aan onder uw chauffeurs

Investeer in chauffeursopleidingen om een goede rijstijl aan te moedigen. Denk hierbij aan het matigen van snelheid, anticiperen, goed uit laten rollen en het gebruiken van de cruise control. Dit kan het brandstofverbruik namelijk flink verbeteren. Maak gebruik van digitale hulpmiddelen en wagenparkbeheersystemen om het brandstofverbruik van uw wagenpark te monitoren en te analyseren en beloon uw chauffeurs voor zuinig rijgedrag.

 


Door deze tips te volgen, kunt u uw brandstofverbruik verbeteren en uw transportbedrijf winstgevender maken. Wij zijn er om u te ondersteunen bij het bereiken van deze doelen en het optimaliseren van de prestaties van uw truck. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst voor uw transportactiviteiten. 

Anderen bekeken ook

Laatste nieuws

Latest Press Release