Trucks

Zo berekent u de impact van uw truck op het klimaat

Volvo Trucks
2023-11-06
Leestijd: 3 min.
Uitstoot verminderen
Author
Volvo Trucks

Bij het kiezen van het meest geschikte en duurzame voertuig voor uw specifieke toepassing, kan lastig zijn. Zeker als het gaat om de impact op het klimaat – iets dat steeds belangrijker wordt. Een levenscyclusanalyse kan u hierbij helpen. Het geeft een totaalbeeld van de gevolgen voor het milieu gedurende de gehele levensduur van uw truck.


De milieu-impact van een voertuig gaat verder dan de brandstofkeuze en het verbruik. Veel factoren zijn van erop van invloed, zoals de winning van grondstoffen voor de productie en de uiteindelijke buitengebruikstelling van het voertuig. Pas nadat een volledige levenscyclusanalyse (life cycle assessment, LCA) is uitgevoerd, krijgt u een compleet beeld van de klimaatimpact van een voertuig.


Impact elektrische vrachtwagen versus dieseltruck

Er bestaat bijvoorbeeld bezorgdheid over de gevolgen voor het milieu van lithium-ionaccu's. Het productieproces van de accucellen is zeer energie-intensief. De klimaatimpact van de productie van een elektrisch voertuig is daardoor aanzienlijk groter dan die van zijn diesel-equivalent. Maar kijken we naar een volledige levenscyclusbeoordeling, dan is het verschil tussen de een elektrische vrachtwagen en een dieselvariant te verwaarlozen. Met name het dieselvoertuig zal veel meer CO2 uitstoten tijdens het gebruik ervan. Zeker wanneer de elektrische truck op groene stroom rijdt (opgewerkt uit een hernieuwbare bron), is de klimaatimpact al na een jaar kleiner dan die van de dieseltruck.

De veranderende wereld vraagt om aanpassingen

De diverse variabelen die in een levenscyclusanalyse worden meegenomen, veranderen contant. Er wordt gestimuleerd om de productie van accucellen minder koolstofintensief te maken. Ook zijn er verschillende initiatieven om oude accu's te recyclen en daarmee een tweede leven te geven. Dit kan de gevolgen voor het milieu van een elektrische truck allemaal beïnvloeden.

Daarnaast is de energiebron een belangrijk onderdeel van de levenscyclusanalyse van een voertuig. De impact op het klimaat van een elektrische vrachtwagen verschilt bijvoorbeeld enorm als deze rijdt op elektriciteit die wordt opgewekt uit een hernieuwbare brandstof zoals waterkracht, zonne-energie of windenergie, in plaats van stroom uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool.

De levenscyclusanalyse van een elektrische truck, aangedreven door elektriciteit uit een hernieuwbare bron, zal een zeer geringe klimaatimpact hebben.

De Environmental Footprint Calculator

Uiteindelijk is een levenscyclusanalyse een doorlopend proces, waarbij de unieke omstandigheden en behoeften een cruciale rol spelen. Een vrachtwagen op Bio-LNG kan bijvoorbeeld ook een uitstekende keuze zijn. Maar als u toegang heeft tot laadinfrastructuur in een gebied met hernieuwbare elektriciteit, dan kan een batterij-elektrische vrachtwagen weer de meest geschikte optie zijn.


U kunt uw eigen ecologische voetafdruk berekenen met onze Environmental Footprint Calculator. Deze online tool is gebouwd om de doelen en strategieën te bepalen voor de ontwikkeling van nieuwe trucks. We delen deze kennis graag met u, zodat ook u de verschillende alternatieven en technologieën kunt verkennen en vergelijken en de beste oplossing kunt vinden die past bij uw behoeften. Welke stap zet u richting een duurzamere toekomst?