"Toen ik serveerster was, was ik erg gestrest en werkte ik lange dagen. Ik werkte in het weekend, op feestdagen... Ik had nooit vrije tijd voor mezelf. Ik verlangde ernaar om thuis te zijn, om bij mijn zoon te zijn. Ik stond op het randje van ziekte en mijn lichaam schreeuwde om verandering, dus besloot ik te stoppen.
"Na een kleine pauze heb ik mijn rijbewijs gehaald en ben ik naar de rijschool gegaan. Toen ik dat had afgerond, heb ik met verschillende bedrijven gesproken en heb ik snel een aanbod geaccepteerd. Er is, om het zachtjes uit te drukken, veel vraag naar chauffeurs. In het begin reisde ik alleen op nationale routes, wat betekende dat ik elke nacht ergens anders moest overnachten. Dat vond ik niet prettig. Maar zodra ik een beetje ervaring had opgedaan, kon ik gemakkelijk overstappen naar een ander bedrijf dat mij kortere, vaste routes kon bieden."
"Nu heb ik veel meer vrije tijd en mijn salaris is bijna het dubbele van wat ik vroeger verdiende als serveerster. Ik werk van maandag tot en met vrijdag en ben elke avond en in het weekend thuis. Vroeger verlangde ik naar simpele dingen, zoals samen met mijn familie eten of thuis zijn tijdens de feestdagen. Dus wat betreft de kwaliteit van leven, het in balans brengen van werk en gezin, is het een enorme verandering geweest."
"Op het werk ben ik erg zelfstandig. Als ik aankom om mijn vrachtwagen op te halen, praat ik nog even met mijn collega's en daarna vertrek ik. Niemand vertelt mij wat ik moet doen en zolang ik mijn werk perfect doe, heb ik volledige vrijheid. Je regelt zelf je pauzes en maaltijden, en niemand stoort je.
"Ik heb altijd veel steun gehad van mijn collega's en ben zeer goed geaccepteerd door onze klanten. Iedereen in de stad kent mij als 'de blonde in de rode Volvo'. Voor veel mensen is het nog steeds indrukwekkend om een vrouw een vrachtwagen te zien besturen."
"Ik denk dat dat komt omdat het altijd als een mannelijk beroep is gezien. Nu er een tekort is aan chauffeurs, doen bedrijven er alles aan om vrouwen te werven en bieden ze meer informatie over hoe je in deze sector aan de slag kunt. Maar als dit eerder was gebeurd, zou de man-vrouwverhouding nu 50-50 zijn. Sterker nog, als vrouwen eerder kansen hadden gekregen, zouden we de koninginnen van de weg zijn geweest."