Trucks

Volvo Trucks
2022-02-27
2 min.
Total Cost of Ownership (TCO)
Author
Volvo Trucks

Wat kost een truck - het TCO overzicht

De aanschafprijs van een vrachtwagen is bij de evaluatie van de totale voertuigkosten slechts het startpunt. Door het berekenen van de Total Cost of Ownership begrijpt u echt hoeveel u betaalt.

Bij het bepalen van de Total Cost of Ownership (TCO) wordt een berekening gemaakt van alle kosten en opbrengsten gedurende de levensduur van een product. Het is een manier om het grotere geheel te zien, om zo op lange termijn betere beslissingen te nemen die een grotere bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat.

We hebben het wellicht niet altijd door, maar we passen een TCO-aanpak ook vaak toe in onze dagelijkse aankopen, zoals een nieuwe telefoon of een paar schoenen. Wanneer we er namelijk voor kiezen om meer te betalen voor een duurzamer of kwalitatief hoogstaander product, in de overtuiging dat het product langer meegaat dan een goedkoper product, denken we in principe aan de TCO. We betalen meer op korte termijn, om op lange termijn te besparen.

Het berekenen van de TCO voor een vrachtwagen is echter een complexer proces, door de vele variabelen waarmee rekening moet worden gehouden. Het begint met de aanschafprijs, maar de restwaarde en de afschrijving spelen ook een belangrijke rol. Vervolgens kijken we naar de inzet, het brandstofverbruik en de brandstofkosten. En ten slotte: hoe genereert de vrachtwagen inkomsten en hoeveel kost stilstand?

Wanneer u de TCO van een truck weet, bent u beter in staat beslissingen te nemen. Zal een investering in chauffeurstrainingen zich bijvoorbeeld terugbetalen door een lager verbruik? Hoe wordt ongeplande stilstand verbeterd door preventief onderhoud en servicecontracten? En zal dit een grotere bijdrage leveren aan de bedrijfsresultaten? Wat vaak op korte termijn goedkoper lijkt, kan op lange termijn meer kosten.
 

Ook bij de overweging om een truck op alternatieve brandstof of een vrachtwagen met bijvoorbeeld een elektrische aandrijflijn aan te schaffen, speelt de TCO-berekening een belangrijke rol. Is bijvoorbeeld een elektrische truck de hoge investering waard? En waarom is investeren in (bio-)LNG waardevol? En wat is de terugverdientijd van bijvoorbeeld een elektrische truck? Dit soort alternatieven zijn kostbaar, maar er is wel degelijk een omslagpunt. Sommigen voorspellen dat dit omslagpunt al relatief snel kan worden bereikt. 

Wist u trouwens dat een LNG-truck veel voordelen biedt ten opzichte van een dieseltruck?

Lees hier waarom LNG meer oplevert dan de investering
 

TCO Infographic