Er is een aantal zaken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een voertuig voor stedelijke distributie. Waarvoor wordt het voertuig gebruikt, waar wordt het ingezet en hoe lang wordt ermee gereden.
Volvo Trucks’ FL, FE en FM zijn alle drie ontworpen om te voldoen aan verschillende behoeften in het distributiesegment. U kunt daardoor een specificatie kiezen die past bij uw individuele eisen. Hoewel het goed is om keuzemogelijkheden te hebben, kan het soms ook verwarrend zijn. Een bijkomende factor is dat het transport van goederen in dit segment vaak niet per se een kerntaak is.
“We zijn ons ervan bewust dat veel bedrijven die trucks kopen voor stedelijke distributie, zich niet primair met logistiek bezighouden. Dit zijn bedrijven waarvan de primaire focus elders ligt, zoals bakkerijen of ondernemers met transportapparatuur. Mogelijk hebben ze eerder gebruik gemaakt van bestelwagens voor de leveringen en zijn ze nu op zoek naar de ruimte en veelzijdigheid van een truck”, zegt Tobias Bergman, Product Manager bij Volvo Trucks.
Zijn aanbeveling? “Denk goed na over de actuele behoeften en die van de toekomst. Maar dat hoeft u niet alleen te doen. Uw lokale dealer van Volvo Trucks kan helpen bij de keuze van het voertuig en de koopovereenkomst die het beste voldoet aan uw eisen.”
Denk vooruit
Trucks die precies zijn afgestemd op hun taak, geven lagere eigendomskosten. Maar een veelzijdiger voertuig met minder ontwerpspecificaties vertegenwoordigt vaak een hogere inruilwaarde. Bekijk de voors en tegens van een gedetailleerde voertuigspecificatie. Het kan zijn dat u uw wagenpark binnen enkele jaren moet upgraden of dat uw opdrachten veranderen.
1. Kijk naar de emissieregels
In de meeste steden gelden steeds strengere regels voor geluid en uitstoot. Deze regels kunnen van invloed zijn op de voertuigkeuze en de aanschafvoorwaarden. U kunt uw bedrijf toekomstbestendig maken met de terugkoopoptie die Volvo Trucks vaak aanbiedt bij de aanschaf van een nieuw voertuig. Een operationele lease kan ook een slimme optie zijn.
2. Zorg voor goed zicht
Trucks met kleine wielen en direct zicht geven chauffeurs een beter overzicht op hun omgeving. Dit kan een belangrijke veiligheidsoverweging zijn in binnensteden met nauwe straten en in gebieden met veel fietsers en voetgangers. Sommige steden hebben zelfs wetgeving voor zicht waaraan trucks moeten voldoen. Het is een punt om in de gaten te houden.
3. Denk na over wanneer en hoe u laadt
Waar en hoe vaak goederen moeten worden geladen en gelost, is ook een belangrijk aandachtspunt. Bij distributie in de stad moet een gemiddelde chauffeur soms wel om de 200-300 meter het voertuig uit- en instappen. Een lage instap kan tijd besparen en letsel voorkomen. Een compact voertuig is ook handig wanneer u levert aan kleine winkels in de binnenstad met weinig laadruimte en krappe opritten.
4. Denk na over manoeuvreerbaarheid
Hoe kleiner het voertuig, hoe gemakkelijker het manoeuvreren gaat. Dit kan een belangrijke overweging zijn voor het bereiken en wegrijden bij laadplaatsen en voor het navigeren in nauwe straten. Er is geen norm voor hoe groot laadplaatsen moeten zijn. Over het algemeen zal een groter voertuig geen probleem opleveren voor het laden bij grote depots. Maar bij het leveren aan kleine winkels kan het voertuig te maken krijgen met steile opritten of nauwe steegjes.
5. Optimaal profiteren van lange trajecten
Als de truck soms wordt gebruikt voor langere trajecten, is een grotere en veelzijdige truck wellicht de beste optie. Op langere ritten moet een chauffeur de ruimte hebben om te rusten. Opties zoals geïntegreerde navigatie en Dynafleet kunnen de chauffeur ook helpen om op koers te blijven en brandstof te besparen op lange ritten. Een grote, comfortabele truck is ook aantrekkelijk voor chauffeurs.
VOLVO FL: Aangepast aan stedelijke distributie, lichte bouwtaken en transporten voor afvalverwerking en recycling. Treingewicht 10-18 ton en maximaal toelaatbaar totaalgewicht tot 25 ton.
VOLVO FE: Aangepast aan regionale en stedelijke distributie, lichte bouwtaken en transporten voor afvalverwerking en recycling. Treingewicht 18-26 ton en maximaal toelaatbaar totaalgewicht tot 44 ton.
VOLVO FM: Aangepast voor distributie, bouwtaken en autotransporten. Treingewicht 18-46 ton en maximaal toelaatbaar totaalgewicht tot 100 ton.