Duurzaamheid en elektrificatie zijn topprioriteiten voor veel bedrijven, en elektrische trucks kunnen het verschil maken tussen het winnen of verliezen van contracten.
"Voor onze grote klanten is dat een van hun belangrijkste doelen," zegt Hans-Peter Dreier, CEO van Dreier Transport & Logistics. "De eisen in contracten worden steeds strenger. Klanten geven aan dat ze in de toekomst bepaalde routes met elektrische trucks willen laten rijden – "wanneer kunnen jullie dat doen?" vragen ze ons."
Hans-Peter gelooft dat het vroeg inzetten van een vloot elektrische trucks zijn bedrijf een voorsprong geeft op de concurrentie tijdens aanbestedingen. In plaats van te wachten tot zijn klanten elektrische trucks eisen, grijpt Hans-Peter het voordeel door deze nu al aan te bieden.
Zodra chauffeurs in een elektrische truck hebben gereden, willen zij niet meer terug.
De overstap naar elektrisch is een 'nieuw hoofdstuk', zo beschrijft Hans-Peter Dreier het - een hoofdstuk, waarin diesel uiteindelijk zal worden vervangen door elektrische trucks. Dit is vooral relevant voor bedrijven zoals Dreier, die een combinatie van spoor voor lange afstanden en elektrische vrachtwagens voor schonere stadsleveringen gebruiken.
"We doen veel gecombineerd spoor- en wegtransport", vertelt Hans-Peter. Dreier, dat internationaal opereert, verzendt 's nachts wissellaadbakken per trein, die de volgende ochtend door een truck worden opgehaald en de laatste kilometers naar hun bestemming worden gereden.
Deze methode is efficiënt en duurzaam, vooral wanneer Dreier een van zijn 24 elektrische Volvo-trucks inzet. Tegen 2026 is het bedrijf op koers om uit te breiden naar 75 elektrisch aangedreven vrachtwagens. "Als je eenmaal begint met elektrificeren, dan wil je door", zegt Hans-Peter. Hij ziet geen reden om terughoudend te zijn: "Je moet open-minded zijn. De technologie is er al en het werkt", zegt hij.
De verandering binnen het bedrijf en het inwerken van medewerkers op nieuwe technologieën kan uitdagend zijn, maar de chauffeurs van Dreier pasten zich snel aan. "De chauffeurs waren snel gewend", zegt Hans-Peter. "In december maakte ik een rit in een elektrische vrachtwagen en na vijf minuten was alles duidelijk. Het is eigenlijk geen grote verandering. Voor de chauffeur is de verandering vooral mentaal."
Hans-Peter geeft toe dat zijn chauffeurs in het begin wat gespannen waren voor de actieradius. "Ze waren bang voor wat er gebeurt als ze nog maar 5, 10 of 15% batterij over hebben. Maar dat is normaal; het is iets nieuws", voegt hij toe. "Maar zodra ze in een elektrische truck hebben gereden, willen de chauffeurs niet meer terug."