Trucks

Van Waveren Transport over I-Save: “Wij besparen met Turbo Compound in één jaar 4.000 liter diesel en zo’n 10 ton CO2”

| Leestijd: 6 min | Leestijd: 6 min
Van Waveren Transport uit Amsterdam rijdt voornamelijk tankcontainers met chemie en brandstoffen. Vier van hun 65 trucks rijden nagenoeg volcontinu. Een daarvan is een Volvo FH 460 met I-Save. Bij ruim een kwart miljoen kilometer per jaar scheelt I-Save met Turbo Compound-motor duizenden liters diesel en bespaart tonnen CO2.
Van Waveren Transport over I-Save: “Wij besparen met Turbo Compound in één jaar 4.000 liter diesel en zo’n 10 ton CO2”

“Van onze 65 trekkende eenheden staan er 44 in onze eigen blauwe kleur. Daarmee rijden we tankcontainers met chemie op voornamelijk Benelux, Duitsland en Antwerpen, maar ook Frankrijk, Spanje en Turkije”, vertelt directeur Marga van Waveren van Van Waveren Transport. “En een enkele keer gaat het naar Marokko en zelfs naar Wit-Rusland. Dat is geen regulier transport. Het komt meestal omdat de klant een spoedopdracht heeft die niet in de gewone logistieke keten past. Maar dat soort werk hebben wij wel zeer geregeld, ook op Scandinavië. De overige trucks worden gebruikt in de brandstofdistributie.”

Vader Es van Waveren richtte het bedrijf op in 1972. Inmiddels heeft hij zijn positie overgedragen aan zijn drie dochters. Want naast Marga werkt ook haar zus Annemarie in de zaak en is haar derde zus Esther mede-eigenaar. “Wij zijn écht helemaal een familiebedrijf”, vertelt Marga met enige trots. “Want mijn vader is wel met pensioen, maar hij houdt zich nog steeds bezig met de techniek. Mijn zoon Rowdy zit op de planning en Robbie Louman, onze QHSSE-manager (quality, health, safety, security, en environment, red,) is weer een neef van mij.”

Het merendeel van de Van Waveren-vloot bestaat uit Volvo’s. “Vandaag de dag kopen we ze zeker vanwege de goede relatie met de dealer (Volvo Group Truck Center, red.)”, vertellen Marga en Robbie. “Ons werk is veel just in time en daar willen we absoluut geen stilstand bij. Dat is waar de relatie met Volvo zo belangrijk is. Daarnaast vervangen wij preventief iets meer onderdelen dan je misschien normaal zou doen. Maar dat beetje extra onderhoud betaalt zich later terug. Wij ruilen namelijk geen voertuigen in”, vertelt Marga.

“Want vanwege dat goede onderhoud in combinatie met een jong kenteken omdat wij veel kilometers per jaar maken, weet de markt ons altijd snel te vinden als wij vervangen.”
 

Zoveel mogelijk kwaliteit op de meest veilige manier

“Aanvankelijk kozen wij voor Volvo vanwege de vele veiligheidsopties”, weet Marga. “Daarmee loopt het merk nog steeds voorop. Die ingebouwde veiligheid sluit uitstekend aan bij onze bedrijfsfilosofie. Alles is bij ons gericht op het leveren van zoveel mogelijk kwaliteit op de meest veilige manier. Kwaliteit en veiligheid gaan in dit soort werk hand in hand. Maar het zit ook in de genen van ons bedrijf. Zo hebben wij een SQAS-beoordeling van 96 procent.” SQAS staat voor Safety Quality Assesment System. Het is een beoordelingssysteem dat door de industrie ontwikkeld is om te kijken of een dienstverlener voldoet aan de eisen die gesteld worden met betrekking tot organisatie, kwaliteit, veiligheid en milieu. “Dat bereik je alleen maar met héél veel training van je chauffeurs”, vult Robbie aan.

“Bij ons zijn ADR en BBS de standaard. Verder doen wij natuurlijk alle code 95-trainingen die in ons straatje passen. Maar door te focussen en te sturen op het rijgedrag van de chauffeur, krijg je een zuinig rijgedrag en CO2-reductie er eigenlijk al automatisch bij.”

Ons verbruik was al heel goed, maar met de I-Save motoren toch nog weer 5,5 procent beter.

Inmiddels is de focus op veiligheid, milieu en klimaat, door bijvoorbeeld CO2-reductie, een soort businessmodel geworden. “Het brengt ons continuïteit. Wat wij merken, is dat het door onze hoge SQAS-beoordeling eenvoudiger is om bij sommige opdrachtgevers contracten verlengd te krijgen”, aldus Marga. ”Bij andere opdrachtgevers ben je een soort preferred supplier. Neem nu vanmorgen: er moeten plotseling drie tankcontainers naar Turkije. Bij die klant hebben we een score van 100 procent op tijd leveren en daarom vragen ze ons.”


Het kan nog zuiniger
De inzet van de nieuwe I-Save motoren van Volvo past naadloos in dat plaatje. “Zeker CO2-reductie is iets waar wij ons op richten”, legt Marga uit. “Als er dan een nieuwe motor komt waarmee wij in één keer 7 procent zuiniger kunnen rijden, hebben wij daar uiteraard belangstelling voor. Want wij gebruiken dik 2 miljoen liter brandstof per jaar. 7 procent minder is goed voor duizenden liters diesel en dus tonnen CO2. Daarom hebben wij er nu vier gekocht. De verwachtingen waren natuurlijk hooggespannen. Want onze chauffeurs hebben namelijk altijd al héél goede brandstofresultaten. Niet voor niets hebben wij vier jaar op een rij of de Volvo Fuel Concept Challenge of het Shell Fuelsave Partnership gewonnen. Met daar bovenop nog de afgelopen twee jaar een eerste én een tweede plaats bij De Veiligste Chauffeur van Nederland van TVM in samenwerking met onder andere Volvo. En alleen al dit jaar hebben we weer vier Ridders van de weg-onderscheidingen.”

Maar zelfs bij een bedrijf dat altijd al heel zuinig rijdt, bleek het toch nóg beter te kunnen. “Extra training van Volvo Trucks heeft daarbij nog meer geholpen. Er is een fuelcoach gekomen die drie dagen lang met elk van de jongens op een I-Save truck heeft meegereden”, weet Robbie. “Momenteel is de gemiddelde besparing die wij bij de I-Save auto’s meten vergeleken bij de rest een 5,5 procent. En dat houden we ook goed vast. Want bij ons heeft elke chauffeur in principe zijn eigen auto. Die ken je toch het beste. Ik denk dus dat als onze jongens met I-Save toch nog weer 5,5 procent beter rijden, die gemiddeld 7 procent zeker niet overdreven is.”

Onze jongens ervaren de FH I-Save als rustgevend doordat de truck veel minder schakelt en een laag toerental heeft op kruissnelheid.

Hoeveel brandstof 5,5 procent besparing is, wordt pas écht inzichtelijk als je weet dat één van die I-Save voertuigen maar liefst 264.000 kilometer per jaar rijdt. “We hebben er in totaal vier in hetzelfde werk en dan kun je het redelijk vergelijken”, overweegt Robbie. “Die trucks worden nooit koud. Ze rijden rond de klok met wisselende bemanning en staan maar een paar dagen per jaar stil. We zien daar in één jaar met I-Save en Turbo Compound een besparing van een 4.000 liter diesel ten opzichte van de andere drie. Dat is tevens een CO2-reductie van zo’n 10 ton.”
 

Daarbij vinden de chauffeurs de nieuwe motoren ook heel fijn rijden. “Wat we het meest terug horen, is dat de truck veel minder schakelt. Dat komt door het veel hogere koppel in combinatie met de langere eindreductie. De jongens ervaren dat als rustgevend, wat nog versterkt wordt door het lage toerental op kruissnelheid. Voor ons is minder schakelingen altijd prettig: het geeft minder geklots en dat is veel waard in dit werk.”