Bij het ontwerpen van een kraan-truckcombinatie draait alles om precisie. Iedere truck en kraan is uniek. Daarom wordt voor elke combinatie opnieuw berekend hoe het maximale hefvermogen gerealiseerd kan worden, zonder de stabiliteit in gevaar te brengen. Hierbij wordt gekeken naar factoren zoals het aantal assen en de maximale belasting per as. Het resultaat is een maatwerkontwerp dat zowel betrouwbaar als veilig is, en perfect aansluit op uw specifieke eisen.
Zodra de keuze voor het type kraan en truck die geschikt is voor deze opbouw is gemaakt, voeren productspecialisten met geavanceerde software een stabiliteits- en aslastenanalyse uit. Daarmee wordt berekend hoe het gewicht van de kraan zich over de vrachtwagen verdeelt. Dit zorgt ervoor dat de combinatie veilig en stabiel blijft, zelfs onder de zwaarste omstandigheden.
Na de stabiliteitsanalyse wordt een gedetailleerde tweedimensionale tekening gemaakt. Deze schets geeft nauwkeurig aan waar elk onderdeel van de kraan en truck geplaatst moet worden voor een optimale combinatie van de kraan en het chassis. Dit is inclusief de positie van de kraan, extra steunpoten en het hulpframe.
Er wordt afgestemd waar alle componenten, zoals de AdBlue-tank, uitlaatdemper, accubak en luchtketels, zorgvuldig gepositioneerd moeten worden voor een naadloze montage. Bij trekkerchassis wordt ook rekening gehouden met de kop- en staartstraal van de oplegger.
Deze tekening helpt om een precieze en efficiënte montage mogelijk te maken. De kraan past daardoor perfect op het chassis en de combinatie functioneert zoals ontworpen. De samenwerking tussen de productspecialisten van de truckfabrikant en opbouwer zijn hierbij van cruciaal belang.
Een belangrijk onderdeel van de opbouw, is het hulpframe. Het hulpframe is noodzakelijk voor de stabiliteit van de kraan en kan variëren in hoogte en gewicht. Het vormt de basis waarop de kraan gemonteerd wordt.
Bij het tekenen van het hulpframe hebben engineers de uitdaging het zó te ontwerpen, dat het frame zo laag mogelijk wordt en tegelijkertijd licht en tegelijk sterk genoeg is om de kraan stabiel te houden – ook bij maximale belasting. Het is daarbij zoeken naar de balans tussen torsiestijfheid, gewicht en hoogte. Dit is precisiewerk en het is belangrijk goed te begrijpen wat u, als gebruiker van de kraanwagen, nodig heeft.
Na het tekenen van het hulpframe in 2D, wordt de opbouw uitgewerkt in een 3D-ontwerp. Alle onderdelen van de vrachtwagen worden hierin gedetailleerd uitgetekend en passend gemaakt op het specifieke chassis. Zo heeft u een gedetailleerd beeld van hoe de uiteindelijke combinatie eruit komt te zien.
Is alles naar wens en gaat u akkoord met het ontwerp? Dan kan de opbouw beginnen.
Een turnkey-oplossing, ook wel een kant-en-klare oplossing genoemd, is een compleet afgewerkt product (of dienst) die direct klaar is voor gebruik. Dit betekent dat alle benodigde stappen en processen al zijn doorlopen om het product volledig operationeel te maken. Zo kunt u er zonder verdere inspanning of aanpassingen gebruik van maken.
In dit geval bieden Volvo Trucks Nederland en Hiab een turnkey-oplossing aan met een Volvo FH 540 met Hiab’s krachtige HIAB iQ 1388 HiPro-kraan van 140 tonmeter.
De turnkey-oplossing biedt verschillende voordelen:
Bent u benieuwd naar wat deze turnkey-oplossing voor uw bedrijf kan betekenen? Ontdek meer over deze innovatieve samenwerking en hoe het uw transportbehoeften naar een hoger niveau kan tillen via de buttons hieronder.