Het naleven van rij-, rust- en arbeidstijden is belangrijk voor de veiligheid van chauffeurs en medeweggebruikers, en om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Hier wordt dan ook streng op gecontroleerd. Goede uitleg aan chauffeurs over de wetgeving en het bedienen van de tachograaf kan helpen om overtredingen en daarmee ook boetes te voorkomen.
De digitale tachograaf wordt steeds slimmer in het automatisch bijhouden van gegevens. Toch is het soms nodig om handmatig gegevens in te voeren, met name bij oudere types tachograaf. En daar wil het nog wel eens mis gaan. Wist u dat 80% van de overtredingen veroorzaakt wordt door bedieningsfouten van de tachograaf?
Om onbedoelde overtredingen te voorkomen, behandelen we hieronder de meest gemaakte overtredingen.
Het is belangrijk dat chauffeurs bij aanvang van de dienst invoeren wat er in de tussenliggende tijd gebeurd is. De tachograaf vraagt hierom zodra de bestuurderskaart wordt ingevoerd.
Rust of andere werkzaamheden die zijn gedaan sinds de laatste keer dat de bestuurderskaart uit de tachograaf is gehaald, moeten handmatig worden ingevoerd.
Gebeurt de handmatige invoer niet? Dan is er sprake van een overtreding waarvoor een boete kan worden uitgeschreven. De overtreding is zichtbaar als ‘Geen handmatige invoer geregistreerd’.
Een fout die veel voorkomt, is het ontbreken van een begin- of eindland.
Met een landcode wordt aangegeven in welk land er wordt gereden. Dit moet altijd worden ingevoerd, ook als er alleen in hetzelfde land wordt gereden.
Wordt er geen landcode ingevoerd? Dan ontstaat de overtreding ‘Geen beginland geregistreerd’ en/of ‘Geen eindland geregistreerd’. Ook dit kan beboet worden.
Als de bestuurderskaart in de tachograaf blijft aan het eind van de werkdag, komt er geen melding om een landcode in te voeren. Maak er daarom een gewoonte van om de bestuurderskaart uit de tachograaf te halen na de dienst – ook als er in het voertuig wordt overnacht. Alleen dan verschijnt er een melding in de tachograaf dat de landcode moet worden ingevoerd of bevestig.
Een tip voor iets waarbij het ook makkelijk fout kan gaan: de juiste landcode voor Frankrijk is ‘F’, niet ‘FR’ – dat zijn namelijk de Faeröer-eilanden.
Waar het ook regelmatig misgaat, is het overschrijden van de maximale rijtijd en werktijd en te kort pauze houden. Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld als in de vijftiende of vijfenveertigste minuut weer gereden wordt. Wacht dus liever een minuut (of twee) langer om er zeker van te zijn dat de rusttijd volgens de tachograaf niet voortijdig wordt onderbroken.
Het niet vervangen van een beschadigde kaart, rijden zonder kaart of rijden met een kaart van iemand anders, kan leiden tot hoge boetes en juridische problemen. Controleer daarom regelmatig de staat van de bestuurderskaart en vraag tijdig een vervangende kaart aan bij beschadiging.
Zorg er tot slot voor dat de kaart altijd correct in de digitale tachograaf wordt geplaatst en dat activiteiten goed (handmatig) worden ingevoerd.