Vanaf juli 2026 voert de Nederlandse overheid een vrachtwagenheffing in die het huidige Eurovignette vervangt. Deze regeling geldt voor alle vrachtwagens boven de 3.500 kg die rijden op snelwegen en een aantal N-wegen. De heffing is gebaseerd op het aantal gereden kilometers én de CO₂-uitstoot van het voertuig. Hoe lager de uitstoot van de vrachtwagen, hoe lager het tarief. Dit raakt álle vervoerders – of u nu rijdt op diesel, HVO, (bio-) LNG of elektrisch.
De heffing wordt berekend per gereden kilometer over de bepaalde wegen, waarbij voertuigen worden ingedeeld in CO₂-klassen (van klasse 1 tot 5). Hoe schoner het voertuig, hoe lager het tarief dat per kilometer moet worden betaald.
Wat betekent dit voor u?
De heffing is meer dan een kostenpost – het is een strategisch moment om het wagenpark en beleid tegen het licht te houden:
- Kostenimpact: voor een Euro 6-truck met een jaarkilometrage van 100.000 km kan het verschil tussen klasse 1 en 5 oplopen tot ruim € 15.000 per jaar.
- Voertuigkeuze: elektrische trucks worden financieel aantrekkelijker, zeker in combinatie met subsidies zoals AanZET.
- Duurzaamheidsdruk: de heffing sluit aan bij de invoering van bijvoorbeeld zero-emissiezones, stikstofreductie en CSRD-rapportageverplichtingen.
Wat kunt u nu al doen?
Ondernemers die nu anticiperen, zijn straks in het voordeel. Dit is wat u nu kunt doen:
- Analyseer uw ritten: welke voertuigen rijden waar, hoeveel kilometers, en met welke uitstoot?
- Bereken de impact: gebruik de CO₂-klassen en tarieven om de financiële gevolgen in kaart te brengen.
- Verken alternatieven: denk aan elektrische trucks, maar bijvoorbeeld ook aan (bio-)LNG of HVO. Trucks die rijden op (bio-)LNG vallen standaard in VECTO-klasse 3.
- Maak gebruik van subsidies: de AanZET-regeling wordt eind september 2025 weer opnieuw opengesteld.
- Volg de ontwikkelingen: houd de ontwikkeling van de definitieve tarieven en vrijstellingen (zoals voor ZE-voertuigen) in de gaten.