Trucks

Achter de technologie van op (bio-)LNG aangedreven trucks

Daniel Bergstrand
2025-05-22
Uitstoot verminderen
Author
Daniel Bergstrand
Productmanager H2-ICE & Brandstofcellen

Er is steeds meer vraag naar vrachtwagens die op (bio-)LNG rijden. De trucks met een (bio-)gasmotor zijn voor transportbedrijven een handige oplossing om de CO2-voetafdruk te verkleinen, zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit en de rijeigenschappen. Maar zijn alle vrachtwagens op (bio-)LNG hetzelfde, of zijn er verschillen in de gebruikte technologieën?

Wereldwijd neemt de druk op de auto- en transportindustrie toe om de CO2-emissies te verminderen. Dit wordt gestimuleerd door belanghebbenden zoals klanten en beleidsmakers.


Volvo Trucks werkt daarom aan een breed aanbod van technologieën, zoals batterij-elektrisch en waterstof. Dan zijn er nog de vrachtwagens die rijden op gas. Daar is steeds meer vraag naar, omdat ze een goed alternatief vormen voor bedrijven die hun CO2-voetafdruk zo snel mogelijk willen verkleinen. Met als bijkomend voordeel: met de juiste technologie kunnen trucks op (bio-)LNG vergelijkbare prestaties leveren als dieselvrachtwagens.

Welke twee technieken voor gasmotoren zijn er - en wat zijn de verschillen?

De meeste vrachtwagens die rijden op gas zijn gebaseerd op de Ottomotor, wat in feite een benzinemotor is met vonkontsteking door bougies. De technologie wordt al op grote schaal gebruikt in personenauto's. Zo'n motor kent in vrachtwagens beperkingen met betrekking tot het leveren van vermogen en koppel vanwege de lagere compressieverhouding van de motor: allebei van essentieel belang bij het vervoeren van zware ladingen en het bergop rijden.


Een alternatief daarvoor - de technologie die Volvo Trucks toepast – is om een dieselmotor als basis te gebruiken en deze aan te passen aan gas. Een essentieel onderdeel hiervan is de HPDI (High Pressure Direct Injection*). Dit is een technologie waarbij een kleine hoeveelheid ontstekingsbrandstof onder hoge druk wordt ingespoten, om compressieontsteking mogelijk te maken nog voordat het gas wordt toegevoegd.


Dankzij deze technologie kan een hoge compressieverhouding worden bereikt. Daardoor neemt energie-efficiëntie toe, daalt het brandstofverbruik en kan het motorvermogen worden vergroot. De prestaties zijn hierdoor gelijk aan die van een dieselvrachtwagen. Zo kunnen de trucks van Volvo met een (bio-)LNG-gasmotor zware vrachten en heuvelachtige landschappen aan, zonder in te leveren op de prestaties.

De gasaangedreven motor van Volvo Trucks:

  • De gasmotoren van Volvo Trucks die rijden op LNG (vloeibaar aardgas) en bio-LNG (vloeibaar biogas) zijn leverbaar in de modellen Volvo FM, Volvo FH en Volvo FH Aero.
  • De op (bio-)LNG aangedreven voertuigen van Volvo Trucks zijn beschikbaar met een vermogen tot 500 pk en 2.500 Nm koppel en kennen een actieradius tot 1.000 km.
  • De grootste markten voor vrachtwagens op (bio-)LNG zijn Nederland, Zweden, Noorwegen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Andere markten, zoals India en Japan, zijn onlangs ook begonnen met de omschakeling naar deze alternatieve brandstof.
Vrachtwagens die op (bio-)LNG rijden zijn een absolute win-winsituatie voor transportbedrijven. Ze combineren lage totale eigendomskosten met een lagere CO2-voetafdruk, terwijl de productiviteit behouden blijft.

LNG of bio-LNG - waarom het niet uitmaakt voor de motor

Er is een ruime keuze aan verschillende soorten gasbrandstoffen. De meeste bedrijven kiezen echter voor vrachtwagens die op gas rijden die aangepast zijn voor LNG (vloeibaar aardgas). Dergelijke vrachtwagens kunnen rijden op zowel regulier LNG als bio-LNG, ook wel vloeibaar biogas (LBG), biomethaan of hernieuwbaar gas (RNG) genoemd.


De reguliere LNG-brandstof kan alleen al de CO2 -emissie tot 20% verminderen in vergelijking met diesel. Bio-LNG is echter een niet-fossiel gas dat wordt geproduceerd uit organisch afval en biedt een kostenefficiënte manier om de CO2 -uitstoot vrijwel volledig te elimineren, vooral in markten met belastingvoordelen en overheidssubsidies voor hernieuwbare brandstoffen.


Het voordeel van vrachtwagens die op gas rijden, is dat er in de motoren geen verschil is in het gebruik van regulier LNG of bio-LNG. Er kan naadloos gewisseld worden tussen de twee brandstofsoorten, of ze zelfs mengen.


Veel bedrijven kiezen er nu al voor om hun vrachtwagens op diesel te vervangen door vrachtwagens op gas om zo hun CO2-emissies nu al te verminderen. Het is een echte win-winsituatie voor transportbedrijven, omdat de lage totale eigendomskosten worden gecombineerd met een kleinere CO2-voetafdruk en tegelijkertijd hun productiviteit kunnen behouden.


Het HPDI-systeem wordt geleverd door technologieleverancier Cespira.

CO2-besparen met vrachtwagens op (bio-)LNG

  • De overstap van diesel naar LNG (vloeibaar aardgas) kan een CO₂-reductie tot 20% opleveren (tank-to-wheel).
  • Overschakelen van diesel naar bio-LNG kan resulteren in een CO₂-reductie tot 100% (well-to-wheel).
  • Bio-LNG wordt geproduceerd uit grondstoffen zoals huishoudelijk afval, landbouwafval en rioolwater.
  • Bio-LNG is gelijk aan regulier LNG als het gaat om prestaties, opslag en tanken.
  • De gasmotoren van Volvo Trucks maken gebruik van een kleine hoeveelheid ontstekingsbrandstof om het gas te doen ontbranden. Wanneer hiervoor HVO in combinatie met bio-LNG wordt gebruikt, kan een CO2-uitstoot van nul worden bereikt.

Anderen bekeken ook

Laatste nieuws

Latest Press Release