De aanschafprijs van een elektrische vrachtwagen ligt momenteel nog hoger dan die van een dieselvoertuig. Toch is er financieel voordeel te behalen. Denk bijvoorbeeld aan subsidieregelingen die de aanschaf van voertuigen met een elektrische aandrijflijn stimuleren. Ook wordt de tolheffing in veel landen steeds vaker op CO2-uitstoot gebaseerd, zoals de Duitse Maut en de vrachtwagenheffing die per 1 juli 2026 in Nederland ingevoerd wordt. Elektrisch rijden kan daardoor veel tolkosten schelen ten opzichte van rijden op fossiele brandstoffen zoals diesel.
Doordat er minder bewegende onderdelen zijn, is er minder onderhoud nodig en gaat het voertuig vaak langer mee. Tegelijkertijd dalen de kosten van accu’s sneller dan veel analisten hadden voorspeld.
Ook wordt elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind steeds goedkoper. Hierdoor kunnen de operationele kosten van elektrisch rijden aanzienlijk lager uitvallen dan die van diesel - helemaal als de mogelijkheid er is om een laadplein op het eigen terrein aan te leggen, dat gevoed wordt met stroom uit bijvoorbeeld zonnepanelen.
De snelle groei van elektrische voertuigen zorgt voor veel innovatie op het gebied van batterijen. Moderne lithium-ionaccu’s zijn inmiddels aanzienlijk lichter en compacter dan oudere loodzuurvarianten – ongeveer een derde van het gewicht en de helft van het volume. En de ontwikkeling gaat door: batterijen worden steeds krachtiger en efficiënter.
De volgende generatie belooft nog meer voordelen. Ze laden sneller op, zullen geschikt zijn voor MCS-snelladen (MegaWatt Charging System), zijn veiliger in gebruik en kunnen tot wel twee keer zoveel energie opslaan als de huidige accugeneratie. Dat vergroot het rijbereik van elektrische trucks aanzienlijk.
Voor elektrische vrachtwagens die worden ingezet voor stadsdistributie en dagelijks een beperkt aantal kilometers afleggen, is opladen tijdens de nacht doorgaans al goed mogelijk. Ook groeit het (openbare) laadnetwerk snel. Steden, logistieke hubs, voertuigfabrikanten en tankstations investeren volop om aan de toenemende vraag te voldoen. Daarnaast maken nieuwe technologieën – zoals slimme laders en geavanceerde accutechniek – het mogelijk om onder uiteenlopende omstandigheden sneller en efficiënter op te laden. Innovaties in lithium-ionbatterijen dragen hieraan bij door de laadsnelheid verder te verhogen.
De prijs van elektrische vrachtwagens daalt, waardoor ze voor steeds meer transportbedrijven een haalbare optie worden. De keuze voor elektrisch vervoer draait allang niet meer alleen om duurzaamheid of kostenbesparing. Elektrische trucks bieden ook praktische voordelen: ze rijden stiller, veroorzaken minder trillingen en leveren direct vermogen en koppel vanuit stilstand. Dat zorgt voor een comfortabele rijervaring, die door veel chauffeurs wordt gewaardeerd.
Daarnaast bieden elektrische voertuigen strategische voordelen, vooral ook in stedelijke gebieden. Steeds meer gemeenten voeren zero-emissiezones in, waar alleen voertuigen zonder uitstoot (tank-to-wheel) mogen rijden. Elektrische trucks maken het mogelijk om zonder beperkingen binnen deze zones te opereren. Dit kan niet alleen de dagelijkse planning versoepelen, maar ook helpen bij het winnen van aanbestedingen, zeker wanneer duurzaamheid en CO2-uitstoot een belangrijk selectiecriterium is.
De overstap naar elektrisch vervoer gaat sneller dan veel mensen verwachten. Het aantal elektrische vrachtwagens op de Nederlandse wegen groeit zichtbaar, en de ontwikkelingen wijzen erop dat dit de komende jaren snel zal toenemen.