Met twee elektrische vrachtwagens kan Van der Werff Logistics voldoen aan de eigen duurzaamheidsambities, en aan de groeiende vraag van opdrachtgevers naar zero-emissie leveringen in stedelijke gebieden.
De Volvo FM Electric-trekkers zijn de eerste elektrische trucks in het wagenpark. “Bij een vervangingsopgave kijken we nu waar we diesel mogelijk kunnen vervangen door elektrische voertuigen”, vertelt Geurt Rook, Manager Wagenpark en Techniek bij Van der Werff Logistics.
“Naast onze eigen ambities, speelt ook de wens van onze opdrachtgevers hierin een belangrijke rol. Steeds meer aannemers vragen aan onze opdrachtgever om zero-emissie leveringen in stedelijke gebieden en wij willen hen daarbij ondersteunen. Door samen te werken, kunnen we elkaar versterken en de overgang naar emissievrij transport versnellen.”
In opdracht van Stiho zet Van der Werff de elektrische vrachtwagens in voor de distributie van bouwmaterialen. “Deze trucks hebben Zaandam en Hasselt als standplaats”, vertelt Rook. “’s Nachts wordt op deze standplaatsen een oplegger met bouwmaterialen klaargezet en overdag worden deze materialen uitgereden en afgeleverd bij bouwplaatsen en aannemers.”
“Per dag wordt zo’n 250 kilometer gereden, wat goed binnen de actieradius van de Volvo FM Electric valt. Wij leveren de trekker-oplegger met meeneemheftruck en een chauffeur, Stiho verzorgt de planning.”
“De chauffeurs doen hetzelfde werk als met hun vorige vrachtwagens op routes die zich daarvoor qua kilometrage lenen. Op deze trajecten is het elektrisch rijden goed haalbaar. Ook de meeneemheftruck wordt elektrisch aangedreven, zodat we leveringen volledig elektrisch kunnen doen.”
“Opladen doen we bij de standplaatsen in Zaandam en Hasselt. Chauffeurs vertrekken tussen 5.15 en 5.30 uur en zijn rond 16.00 uur terug. Dat betekent dat er voldoende tijd is om de trucks ’s nachts volledig op te laden”, legt Rook uit.
Van der Werff Logistics koos voor de Volvo FM Electric vanwege de lage instap. “We hebben circa 250 trekkende eenheden in ons wagenpark, waaronder Volvo’s FH en FM. Chauffeurs beleveren zo’n 10 à 15 adressen per dag en dan is een truck met een lage instap wel zo makkelijk”, zegt Rook.
“De eerste ervaringen met onze elektrische Volvo-trucks zijn positief. Er rijden twee vaste chauffeurs op en zij zijn allebei enthousiast. Een belangrijk voordeel dat zij noemen, is dat deze elektrische vrachtwagens veel stiller zijn dan de diesels. Op een klein incident met een laadpaal na – dat uiteindelijk een softwarefout bleek te zijn – hebben zich geen grote problemen voorgedaan.”
Bij de aflevering van de trucks hebben de chauffeurs een instructie gekregen van de Driver Trainer van Volvo Trucks. Rook: “Tijdens deze training werd ook uitgelegd hoe de rijstijl invloed heeft op de actieradius. Door bewust om te gaan met accelereren en remmen, kan de chauffeur meer energie terugwinnen en zo het maximale uit de accu’s halen.”
Om extra inzicht te krijgen in het energieverbruik en de prestaties, maakt Van der Werff Logistics gebruik van Volvo Connect: het digitale klantenportal van Volvo Trucks. Daarmee kunnen gebruikers 24/7 het wagenpark en de prestaties volgen. “Voor ons is de inzet van elektrische trucks nieuw en Volvo Connect helpt ons om te monitoren hoe de trucks presteren. Zo krijgen we een goed beeld van het energieverbruik. Hoeveel kilometer kunnen we per kW rijden? Verder krijgen we via Volvo Connect ook andere handige informatie en meldingen, zoals een seintje als er iets misgaat met het opladen.”
De trucks zijn geleverd met een Volvo Gold-servicecontract. “Elektrisch rijden is nieuw voor ons, en ook het onderhoud van deze truck is nog onbekend. Met het Volvo Gold-contract is alles op het gebied van onderhoud en reparaties goed geregeld.”
Welke adviezen heeft Van der Werff Logistics voor andere bedrijven die willen beginnen met elektrisch rijden? “Het eerste waar je naar moet kijken is: kun je elektrische vrachtwagens opladen op jouw standplaats(en)? En is de aansluiting zwaar genoeg? Verder moet je goed in kaart brengen welke werkzaamheden je elektrisch kunt doen, rekening houdend met de actieradius”, aldus Rook.
“Op dit moment zouden we zo’n 40% van onze ritten elektrisch kunnen doen. De techniek blijft zich echter snel ontwikkelen: nieuwe modellen hebben straks ongetwijfeld een grotere actieradius, wat de mogelijkheden in de toekomst nog verder vergroot. We sorteren daar zelf ook al op voor, onder meer door de aanleg van een elektrisch laadplein bij onze vestiging in Heerenveen.”
Van der Werff Logistics, met vestigingen in Heerenveen, Waalwijk, Roermond en een groot aantal standplaatsen in heel Nederland, is als logistieke dienstverlener actief in transport, warehousing en distributie. Het bedrijf is gespecialiseerd in het vervoer van zendingen met afwijkende maten in de bouw, industrie en landbouwsector en is met meer dan 180 meeneemheftrucks marktleider in meeneemheftrucktransport. Duurzaamheid en het verkleinen van de CO2-footprint zijn belangrijke speerpunten van het bedrijf, onder andere door de inzet van zero-emissievoertuigen.