Verschillende onderzoeken en enquêtes laten zien dat er een angst bestaat voor 'te weinig' actieradius bij het rijden met een elektrische vrachtwagen. Dit wordt ook wel range anxiety genoemd.
Tegelijkertijd rijdt 70% van de zware vrachtwagens in Europa minder dan 500 km per dag. Deze zouden dus vervangen kunnen worden door batterij-elektrische vrachtwagens. Is de transportsector te sterk gericht op actieradius?
In onze sector zijn we gewend aan voertuigen die tot 1.500 liter diesel kunnen meenemen. Overal zijn tankstations, dus tanken is nooit een probleem geweest. Maar bij de overstap naar elektrische vrachtwagens, is er ineens minder energie aan boord. Dat maakt onzeker.
Uiteindelijk draait logistiek om goede planning. Het opladen van elektrische vrachtwagens is daarom een extra punt om rekening mee te houden in de planning. Er zijn tools beschikbaar om de route vooraf te plannen en daarbij te zien hoe de actieradius tijdens de rit zich ontwikkelt.
Professor Patrick Plötz van het Fraunhofer-Institut für System- und Innovationsforschung ISI in Karlsruhe, Duitsland, doet al meer dan tien jaar onderzoek naar de elektrificatie van transport. Hij denkt dat de huidige elektrische vrachtwagens al aan veel van onze transportbehoeften kunnen voldoen. Uit recente studies blijkt dat 60% van de vrachtwagens in Duitsland vervangen kan worden door een elektrische vrachtwagen die maar één nacht hoeft op te laden, bijvoorbeeld op de eigen locatie.
“De vraag naar een grotere actieradius is grotendeels psychologisch te onderbouwen”, vertelt Patrick Plötz. “Decennialang zijn we gewend geweest om 1.000 km op één tank af te leggen. Een elektrische actieradius van 400 tot 500 kilometer voelt dan als 'onvoldoende'."
Als de openbare laadinfrastructuur beter wordt en het makkelijker wordt om elektrische vrachtwagens tijdens hun rit op te laden, zullen ze steeds langere afstanden kunnen afleggen die groter zijn dan hun actieradius.
"Zelfs op lange afstanden, waar misschien 1.000 km per dag wordt gereden, wordt nooit meer dan 400 km zonder te stoppen afgelegd. Dit komt omdat de chauffeur na vier en een half uur wettelijk 45 minuten moet rusten. Als tijdens de rustpauze(s) kan worden bijgeladen, kan een elektrische vrachtwagen met een actieradius van 400 km in één dag tot wel 1.000 km rijden."
Door te veel te focussen op de actieradius en vast te houden aan een actieradius die eigenlijk niet nodig is, bestaat het risico dat u de overstap naar elektrisch rijden uitstelt. Hierdoor mist u de voordelen die rijden met een elektrische vrachtwagen heeft, zoals lagere brandstofkosten en geen CO2-uitstoot (tank-to-wheel).
Een ander risico zit in overspecificatie. Stel, er wordt gekozen voor extra accupakketten om zo de actieradius te vergroten. Is dit wel écht nodig? Het gevaar bestaat dat de truck onnodig te uitgebreid wordt gespecificeerd, waardoor de totale eigendomskosten (TCO) juist weer stijgen. Meer accu's kosten niet alleen meer, maar wegen ook meer, waardoor er minder laadvermogen overblijft.
In plaats daarvan is het belangrijk om de juiste vrachtwagen voor de juiste toepassing te kiezen. Kijk naar de routes die worden gereden. Welke afstanden worden afgelegd? Wat is het laadvermogen? Waar wordt gestopt? Zijn er mogelijkheden om op de route op te laden? Door een simulatie van de elektrische actieradius en een routeanalyse uit te voeren, kan het perfecte voertuig worden gevonden om nu over te stappen.
Wilt u weten hoe de actieradius van een elektrische vrachtwagen in uw werk uitpakt en waar laadoplossingen op de route zijn? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde Volvo Trucks-dealer.