Zeggen dat Marie-José zich inzet voor schoner transport is een understatement. De afgelopen tien jaar heeft haar bedrijf gewerkt als een 100% emissievrij transportbedrijf na de omschakeling van dieseltrucks naar elektrische vrachtwagens. In die tijd heeft haar wagenpark van elektrische vrachtwagens meer dan een miljoen kilometer afgelegd.
Het is een toewijding en investering in de toekomst die nu al vruchten afwerpt, zowel voor haar bedrijf als voor haar klanten. "We zijn de rest van de industrie tien stappen voor", zegt ze. "En dat geeft ons een groot voordeel."
BREYTNER, dat al tien jaar ervaring heeft met elektrische trucks, heeft onschatbare kennis opgedaan die het bedrijf goed van pas komt bij zijn klanten. "Je kunt die kennis delen met je klant en dat geeft je meer toegevoegde waarde naar hen toe", voegt Marie-José eraan toe.
Het bedrijf heeft onderweg ook veel geleerd, bijvoorbeeld op het gebied van laadstrategie. "We willen de goedkoopste energieprijzen vinden, in combinatie met het niet hoeven maken van extra stops gedurende de dag - omdat je dan onnodig tijd verliest", zegt Marie-José. "Dus proberen we te laden tijdens het lossen of 's nachts."
Andere bedrijven zou ik willen adviseren om zo snel mogelijk te beginnen. Doe het stap voor stap. Begin met één of twee trucks en denk dan aan een implementatieprogramma voor de lange termijn.
Nu steeds meer bedrijven zich richten op duurzaamheid, is de volledig elektrische oplossing van BREYTNER aantrekkelijk voor bedrijven die hun impact op het milieu willen minimaliseren. "Er komt vraag van dat soort klanten", gelooft ze.
Voor Marie-José waren er twee belangrijke redenen om elektrisch te gaan rijden: "Ten eerste zagen we het als een zakelijke kans. De tweede reden was de kennis over hoe dieseltrucks werken, wat ze doen in de binnenstad en wat er uit de uitlaat komt. Als je met schonere technologie kunt werken, wil je die stap maken."
Ze beschrijft de overgang naar volledig elektrisch als "opwindend, innovatief en alsof je een pionier bent". De sleutel om te beginnen is volgens haar het zogenoeme 'laaghangende fruit' te vinden. Dat kan bijvoorbeeld het gebruik van elektrische vrachtwagens op distributieroutes in de binnenstad zijn. "Mijn advies aan andere bedrijven zou zijn om zo snel mogelijk te beginnen", zegt ze. "Doe het stap voor stap. Begin met één of twee trucks en denk dan aan een implementatieprogramma voor de lange termijn."