Houd bij de verzekering van elektrische trucks rekening met de volgende dingen:
Is de elektrische vrachtwagen gefinancierd? Dan is het handig om een zogenaamde boekwaardeclausule in de verzekering op te nemen. Deze clausule dekt het verschil tussen het openstaande financieringsbedrag en de dagwaarde van de truck. Dit verschil kan bij elektrische vrachtwagens oplopen tot tienduizenden euro’s.
Bij een totaalverlies wordt voor de uitkering dan gekeken naar de boekwaarde bij de financier. Het voorkomt dat een aanvullend bedrag aan de leasemaatschappij moet worden betaald.
Vanuit de overheid zijn subsidies beschikbaar voor de aanschaf van volledig elektrisch aangedreven trucks. U heeft misschien wel voor uw e-truck gebruikgemaakt van de AanZET- of SSEB-regeling. Geeft dit dan in ieder geval door aan uw cascoverzekeraar.
Want is er sprake van schade of gaat de elektrische truck binnen vier jaar volledig verloren? Dan moet een deel van de subsidie mogelijk worden terugbetaald* aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het te betalen bedrag wordt dan berekend op basis van de tijd dat de vrachtwagen in gebruik was.
Het is daarom verstandig om het subsidiebedrag mee te verzekeren. Dat kan door de aanschafwaarde vóór subsidie als verzekerd bedrag op te nemen.
*Onder bepaalde voorwaarden hoeft de subsidie niet te worden terugbetaald.
Er zijn verschillende manieren waarop schade wordt veroorzaakt. Zo kan het gebeuren dat er schade ontstaat door het product zelf. Bijvoorbeeld door slechte kwaliteit, een fabrieksfout, ouderdom of slijtage. Dit wordt 'eigen gebrek' genoemd.
Meestal wordt dit soort schadegevallen niet vergoed. Maar bij sommige verzekeraars kan schade door een eigen gebrek aan de elektrische aandrijflijn wel worden verzekerd.
Ook een elektrische vrachtwagen kan in sommige gevallen worden verzekerd voor de aanschafwaarde met een volledige cascoverzekering. Dit wordt ook wel een 'all risk-verzekering' genoemd. In geval van een totaalverlies (total loss) wordt dan de aanschafwaarde uitgekeerd in plaats van de dagwaarde.
Soms is een vrachtwagen alleen voor een bepaalde tijd voor de aanschafwaarde verzekerd. Na die periode geldt een vaste afschrijvingsmethode van een vast percentage per maand.
Bij de verzekering van vervoerdersaansprakelijkheid geldt altijd een alarmeis. Zo'n alarmeis kan ook worden opgelegd door de verzekeraar van de elektrische truck. Zorg ervoor dat het juiste alarm op de vrachtwagen is geïnstalleerd. En neem verdere beveiligingsmaatregelen om diefstal te voorkomen.
Een laadpaal op het eigen terrein kan worden verzekerd. Meestal zal dat worden meeverzekerd op de opstalverzekering. Dat is de verzekering voor alles dat vast in en om het pand zit. Denk eraan de laadpaal bij de verzekeraar aan te melden; deze is namelijk niet standaard meeverzekerd.
Ook is het mogelijk om de laadkabels en/of mobiele laadapparatuur mee te verzekeren. Ook dit moet apart worden opgegeven.
Laad- en/of losmaterieel dat op de vrachtwagen is gemonteerd, kan in de cascodekking worden meeverzekerd. Soms is het beter om het materieel via een werkmaterieeldekking te verzekeren. Bespreek met de verzekeringsadviseur wat voor uw situatie het beste is.
Naast het laad- & losmaterieel zelf, is het ook verstandig om het aansprakelijkheidsrisico rondom het materieel te verzekeren. Dit gaat bijvoorbeeld over schade die tijdens stilstand door het werken met een laad- en loskraan wordt veroorzaakt. Meestal is dit risico uitgesloten op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Bespreek daarom ook of en hoe risico voor u verzekerd moet worden.
Naast alle hierboven genoemde zaken, kan het verstandig zijn om extra dekkingen af te sluiten. Zoals rechtsbijstand motorrijtuigen, schadeverzekering voor inzittenden, ongevallenverzekering voor inzittenden en een bagageverzekering voor chauffeurs.
Meld een elektrische vrachtwagen nooit zomaar aan bij de verzekeraar of assurantietussenpersoon. Laat u eerst goed adviseren over wat het beste is voor uw specifieke situatie. Neem contact op met een financieel expert die de transportsector kent en die begrijpt met welke uitdagingen, risico’s en onzekerheden u als ondernemer te maken hebt.