Trucks

Welke rol kan bio-LNG spelen bij het CO2-uitstootvrij maken van de transportsector?

2025-03-31
Leestijd: 4 min.
Uitstoot verminderen

Een efficiënte, hernieuwbare brandstof afkomstig uit etensresten en andere afvalproducten: het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar dat is in feite wat vloeibaar biogas, of bio-LNG, is. Waarom krijgt dit dan zo weinig aandacht in discussies over mogelijk alternatieve brandstoffen voor trucks? Ziet de transportsector bio-LNG over het hoofd als goede alternatieve brandstof voor diesel?

Welke brandstoffen gaan diesel vervangen? Er is geen wondermiddel waarmee de hele transportsector in één keer CO2-vrij te maken is. Het is waarschijnlijker dat verschillende alternatieven naast elkaar ingezet worden. Denk aan batterij-elektrisch, waterstof met brandstofcellen en verbrandingsmotoren aangedreven door hernieuwbare brandstoffen zoals biodiesel/HVO en bio-LNG.


Elke brandstof kent sterke en zwakke punten. Welke brandstof het beste bij u past, hangt af van uw situatie en bedrijfsomstandigheden.


Voor sommige bedrijven zou bio-LNG wel eens de beste oplossing kunnen zijn. Naarmate de wereldwijde productie van biomethaan toeneemt en de LNG-tanknetwerken worden uitgebreid, wordt bio-LNG een meer en meer levensvatbaar alternatief.

Wat is bio-LNG?

Bio-LNG is de hernieuwbare variant van LNG (Liquefied Natural Gas) ofwel: vloeibaar biogas. Het wordt gewonnen uit organisch afvalmateriaal, zoals etensresten, landbouw- en industrieel afval, maar ook mest, rioolwaterslib en afvalwater. Simpel gezegd wordt het afvalmateriaal afgebroken en gezuiverd om er biomethaan van te maken. Vervolgens wordt dit afgekoeld tot ongeveer -160°C. Dit is het punt waarbij het condenseert en vloeibaar wordt, waardoor bio-LNG ontstaat.


Bio-LNG is in chemisch opzicht gelijkwaardig aan 'gewone' LNG. Het levert dezelfde prestaties en kan in dezelfde voertuigen en infrastructuur voor tanken worden toegepast. Maar omdat het van organisch afval wordt gewonnen in plaats van fossiel aardgas, is het hernieuwbaar en een CO2-neutrale tank-to-wheel brandstofbron.


Wanneer biogas uit mest wordt geproduceerd, kan het productieproces zelfs een negatieve CO2-uitstoot zorgen van wel 200% (well-to-wheel)*. Dat komt doordat niet alleen wordt voorkomen dat CO2 vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen, maar ook dat de uitstoot van methaan in de atmosfeer wordt verhinderd die normaal gesproken plaatsvindt bij de opslag en verwerking van mest. Met andere woorden: in dit scenario kunnen de netto-emissies van één truck op bio-LNG de emissies van twee dieselvrachtwagens compenseren.


Bovendien draagt bio-LNG bij aan een circulaire economie, omdat het afvalmateriaal wordt benut en het materiaal dat overblijft na het vergisten als meststof kan worden gebruikt. Ook kan het lokaal worden geproduceerd, waardoor de CO2-uitstoot door het transport van bio-LNG nog lager wordt.

Hoe ziet de markt voor bio-LNG eruit?

Tot voor kort waren de mogelijkheden voor inzet van bio-LNG nog wat beperkt door de geringe productie en de ontoereikende tanknetwerken voor trucks op (bio-)LNG. Maar daar komt verandering in. Een paar cijfers:


De Europese Unie streeft ernaar om de productie van biomethaan te verhogen naar 35 miljard kubieke meter (bcm) in 2030, als onderdeel van het REPowerEU-plan. In 2023 bedroeg de gecombineerde productie van biomethaan en biogas al 22 bcm, terwijl het totale aardgasverbruik van de EU in dat jaar 295 bcm was.


In de Verenigde Staten heeft de productie van bio-LNG de afgelopen drie jaar een recordgroei doorgemaakt, waarbij
meer dan 90% van alle nieuwe projecten gericht waren op bio-LNG. Ondertussen streeft China ernaar om in 2023 20 bcm biogas te produceren.


Momenteel zijn er 780 LNG-tankstations in Europa die volledig compatibel zullen zijn met bio-LNG naarmate de productie toeneemt. Ook in China en India is er een sterke groei in het gebruik van LNG-trucks als alternatief voor diesel. Naar verwachting zullen ook daar de komende jaren
uitgebreidere tanknetwerken ontstaan.

Het aantal (bio-)LNG-tankstations groeit snel inEuropa en dat zal de komende jaren doorzetten.

Voor welke inzet is bio-LNG het meest geschikt?

Het voordeel van een truck op (bio-)LNG is dat deze dezelfde actieradius en dezelfde tanktijden heeft als een conventionele dieselmotor. Volvo's trucks op (bio-)LNG hebben bijvoorbeeld hetzelfde vermogen en hetzelfde koppel als hun equivalenten op diesel, met een bereik van maximaal 1.000 kilometer. 


Wanneer er met fossiele LNG wordt gereden, kan de CO2-uitstoot tank-to-wheel voor trucks op LNG al ongeveer 20% lager zijn in vergelijking met diesel. Als gekozen wordt voor bio-LNG, loopt dat op tot 100%.


Zelfs al is bio-LNG beperkt beschikbaar, dan nog is het al mogelijk om van diesel over te stappen op trucks op (bio-)LNG - zeker als er al LNG-tankstations zijn op de routes die u rijdt. Zo kunt u meteen uw CO2-uitstoot reduceren.


Op de lange termijn, naarmate bio-LNG steeds makkelijker verkrijgbaar wordt, zal de overstap van traditionele LNG naadloos verlopen. Dezelfde voertuigen en tankinfrastructuur kunnen namelijk voor beide doeleinden kunnen worden gebruikt. Ze kunnen zelfs worden gemengd. Zo investeert Shell fors in de productie van bio-LNG. Het bedrijf biedt momenteel 
een bio-LNG-mix aan in Nederland en Duitsland, wat een gemiddelde CO2-reductie van zo´n 30% mogelijk maakt.


Als na verloop van tijd het gehalte bio-LNG in de mix geleidelijk toeneemt, zal dit uiteindelijk 
de emissies van tank-to-wheel terugbrengen naar nul. Voor sommige transporteurs zou dit wel eens de eenvoudigste en meest efficiënte weg naar CO2-neutraal transport kunnen zijn. En voor de sector is dit een belangrijke stap voorwaarts op weg naar een duurzamere toekomst.


*
Tank-to-wheel geeft de worden uitgestoten tijdens het gebruik van het voertuig. Onder well-to-wheel valt ook de uitstoot bij het winnen, raffineren en de productie van de brandstof. 

Anderen bekeken ook

Laatste nieuws

Latest Press Release