Trucks

Volvo Trucks
2022-01-05
Leestijd: 10 min
Overzicht
Author
Volvo Trucks

Het beste van 2021: de belangrijkste artikelen in één overzicht

Record order: 100 elektrische Volvo-trucks

DFDS, de grootste logistieke dienstverlener van Noord-Europa, heeft 100 Volvo’s FM Electric besteld. De deal is de grootste commerciële order tot nu toe voor elektrische Volvo-trucks en een van de grootste ooit voor zware elektrische trucks wereldwijd.

Stadsdistributie: een gesprek tussen verkeersdeskundige Walther Ploos van Amstel en TTM.nl-hoofdredacteur Arjan Velthoven

Het beleid van veel Nederlandse steden is kraakhelder: in 2025 mogen er uitsluitend nog emissievrije trucks het centrum in. Amsterdam is een van de voorlopers in die duurzaamheidsslag. Lees hier hoe verkeersdeskundige Walter Ploos van Amstel en TTM.nl hoofdredacteur Arjan Velthoven een dag stadsdistributie hebben ervaren.

De CO2 Roadmap van Volvo Trucks

Klimaatverandering verandert in snel tempo de manier waarop we leven. Er worden wereldwijd strenge doelen gesteld om de impact op het klimaat te verminderen. Hoe komen we er? En welke brandstof gaat de transportsector in de toekomst gebruiken? Volvo Trucks maakte een CO2-roadmap die richting geeft.

Brandstofverbruik bij Adri & Zoon steeds lager: “Het verbruik van de Volvo FH I-Save is echt heel goed”

De nieuwste serie Volvo FH-trucks zijn weer zuiniger dan de vorige. Dat ondervinden ze ook bij Adri & Zn uit Yerseke.

DHL Parcel zet verder in op uitstootvrij transport met drie Volvo’s FL Electric

DHL Parcel zet verder in op duurzaam transport. Onlangs nam het bedrijf drie Volvo’s FL Electric in ontvangst. De 4x2-bakwagens worden ingezet voor de bevoorrading van CityHubs en het vervoer van palletzendingen voor zakelijke klanten in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Hessing Supervers over de Volvo FH I-Save: “In een tender vergeleken we vijf merken met elkaar en op alle punten scoorde Volvo het best”

Hessing Supervers heeft voor het geconditioneerd transport van vers gesneden groente en fruit zijn volledige vloot vervangen voor Volvo’s FH met I-Save. Na een vergelijking tussen vijf verschillende merken, scoorde de Volvo FH I-Save met Turbo Compound het best.

Wat is de actieradius van een elektrische truck?

Accu’s zijn zwaar en vooral duur. Met meer accu’s rijden dan nodig is, is dus kostbaar en blijkt vooral ook onnodig. De beste elektrische truck is namelijk niet die met de grootste actieradius maar één die precies goed is voor het werk dat hij moet doen. Maar dat verschilt per segment.

Alles over brandstof besparen

Brandstof besparen: het is zowel de grootste als de belangrijkste uitdaging van veel transportbedrijven. Vanwege de grote hoeveelheden brandstof die er jaarlijks door transportbedrijven worden verbruikt, kunnen ogenschijnlijk minimale verlagingen van het brandstofverbruik per truck enorme positieve effecten hebben op de totale brandstofkosten van het bedrijf. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

De uitdaging: 300 kilometer elektrisch rijden in poolklimaat met een lading van 14 ton ijzererts

Elektrificatie van zwaar transport is een belangrijke sleutel in de klimaattransitie. Maar is dat in het gure klimaat van Norrbotten in Noord-Zweden eigenlijk wel mogelijk? Vattenfall testte het samen met Volvo Trucks.

Simon Loos gaat voor CO2-reductie met Volvo-trekkers op LNG

Logistiek dienstverlener Simon Loos gaat 22 Volvo FH 420 trekkers op LNG in gebruik nemen. De trucks gaan met name ingezet worden voor landelijke netwerkdistributie vanuit Nieuwegein/Geldermalsen.

Verdere verbetering van brandstofefficiëntie en rijprestaties Volvo Trucks-aandrijflijnen

Volvo Trucks introduceert verschillende nieuwe updates voor zijn 11- en 13-litermotoren die zorgen voor een nog lager brandstofverbruik in combinatie met gunstige rijeigenschappen.

Vrijbloed Transport over de Volvo FE Electric: “De truck blijft in de stad, rijdt weinig kilometers en doet z’n werk als ieder ander, alleen veel stiller en zonder emissies”

Over de kwetsbare Amsterdamse kademuren en bruggen rijdt sinds kort een relatief lichte Volvo FE Electric: een 100% elektrische truck met knijperinstallatie die af fabriek geproduceerd werd. Lees hier hoe Vrijbloed Transport de eerste weken met de elektrische truck heeft ervaren.

Volvo Trucks' I-Shift: na 20 jaar nog steeds een baanbrekende innovatie

Volvo Trucks’ I-Shift bestaat dit jaar 20 jaar. De automatisch schakelende versnellingsbak heeft een revolutie teweeg gebracht op het gebied van brandstofverbruik, prestaties en chauffeurscomfort. En ook twintig jaar na de introductie staat de ontwikkeling niet stil.

Wat is waterstof? Waarom waterstof? En hoe werken vrachtwagens op waterstof?

Duurzaamheid en CO2-reductie staan wereldwijd hoog op de agenda. De overgang naar elektrische trucks speelt daarin een grote rol en waterstof met brandstofcel maakt daar onderdeel van uit. Lees hier alles over waterstof en hoe het kan worden toegepast in vrachtwagens.

Rebro Transport tekent voor Volvo FH Electric

Rebro Transport heeft een order getekend voor een Volvo FH Electric 6x2-bakwagen. Deze truck wordt ingezet met drie wissellaadbakken op een vaste route tussen drie locaties in Nederland.

Alles over CO2-reductie: hoe verlaag ik de CO2-uitstoot van mijn transportbedrijf?

Hoe gaat het opladen en bijladen van een elektrische truck?

Er zijn veel verschillende manieren om een elektrische truck op te laden. Waar moet u allemaal rekening mee houden? En hoe is bijladen georganiseerd? En wat als er meerdere trucks in het wagenpark elektrisch zijn?

Zichtveld – wat doet Volvo Trucks om het zichtveld te verbeteren en dode hoeken te verminderen? Een overzicht.

Druk verkeer, voetgangers, fietsers, nauwe straten en weinig ruimte: dat zijn slechts een paar van de uitdagingen voor vrachtwagenchauffeurs in binnensteden. Naast waarschuwingssystemen en camera’s blijft een goed zichtveld met beperkte dode hoeken uitermate belangrijk voor de veiligheid. Wat doet Volvo Trucks om het zichtveld te verbeteren en dode hoeken te verminderen?

Volvo FH16 met I-Shift met kruipversnellingen trekt 750 ton

In een ultieme test slaagt een Volvo FH16 met I-Shift en kruipversnellingen erin om vanuit stilstand een 300 meter lange trein vol met containers met een totaalgewicht van 750 ton te trekken. Hoe lukt het de truck om deze prestatie neer te zetten?

Van Gelder zet vier elektrische Volvo-trucks in

Aannemingsmaatschappij Van Gelder zet vanaf 2021 vier nieuwe, volledig elektrische vrachtwagens inzetten. De trucks van het type Volvo FE Electric zijn aangeschaft door Jan Bakker en Vrijbloed Transport en worden voor Van Gelder ingezet bij diverse projecten in heel Nederland.

Alles over LZV's (of eco-combi's)

Hoewel het een praktische oplossing is om kosten en emissies te verlagen, hebben langere en zwaardere voertuigen (LZV's) vaak een slechte reputatie. Ze worden gezien als onveilig of als zware investering op de infrastructuur. Maar dit is onterecht. Hier is een overzicht van enkele van de meest gestelde vragen over LZV’s om die mythes te ontkrachten.

Fossielvrij vervoer bloemen en planten met Volvo FH Electric LZV voor Bernhard Transport

Voor het geconditioneerd vervoer van bloemen en planten naar verschillende distributiecentra door heel Nederland gaat Bernhard Transport een Volvo FH Electric LZV inzetten.

Gewichtscompensatie bij alternatieve aandrijflijnen

Alternatieve aandrijflijnen zijn schoner, maar vaak ook zwaarder dan conventionele dieseltrucks. Om niet in te leveren op laadvermogen mogen veel trucks met een alternatieve aandrijflijn het meergewicht compenseren. Hoe ziet deze richtlijn eruit en in welke landen is hij van kracht? En voor welk type trucks geldt het?

De geheimen achter het succes van 20 jaar I-Shift

I-Shift, de baanbrekende automatisch schakelende versnellingsbak van Volvo Trucks bestaat dit jaar 20 jaar. Wat zijn de geheimen achter het wereldwijde succes?

Oegema over elektrische truck (Volvo FL Electric): “De prestaties zijn boven verwachting”

Stiller, zuiniger, comfortabeler én natuurlijk duurzamer: de voordelen van het rijden met de eerste in serie geproduceerde Volvo FL Electric zijn voor Oegema Transport uit Dedemsvaart groot.

Waarom kunnen veiligheidssystemen worden uitgeschakeld?

Hoewel veel wettelijk verplicht zijn, kunnen de meeste veiligheidssystemen toch worden uitgeschakeld. Waarom is dat?

Red Dot Award 2021 voor ontwerp van Volvo FM

De Volvo FM heeft de Red Dot Award 2021 gewonnen in de categorie Product Design voor bedrijfsvoertuigen. De truck is ontworpen met een compromisloos doel: het optimale werkinstrument zijn voor een breed scala aan transportopdrachten, waarbij de chauffeur altijd centraal staat.

Hoe werkt een noodremsysteem precies?

Een kop-staart-botsing is het scenario bij circa 1 op de 5 ongevallen waarbij trucks betrokken zijn. Om dit aantal ongelukken met vaak ernstige afloop terug te dringen, is een automatisch remsysteem sinds november 2015 in de hele EU vereist voor nieuwe zware trucks met twee en drie assen. Maar wat houdt zo’n systeem precies in? En hoe werkt het?

Verkoop complete range zware elektrische trucks gestart

In 2021 startte de officiële verkoop van de complete range zware elektrische Volvo-trucks. Volgens Volvo Trucks is de tijd rijp voor een snelle toename van het aantal elektrische voertuigen in het zwaardere wegtransport.

Meer laadvermogen en minder uitstoot met unieke maatwerkoplossing voor Millenaar & van Schaik Transport

Voor asfalteerwerkzaamheden nam Millenaar & van Schaik Transport in 2021 een korte Volvo FM 5-asser in gebruik. Doordat de truck compact is, kan de kipper binnen de wettelijke afmetingen blijven en toch een aanhanger met complete asfalt-set vervoeren. Ondanks het compacte formaat heeft de auto wel een hoog maximaal laadvermogen van 29 ton.

Journalist Iep van der Meer (BIGtruck) over de nieuwe Volvo FH16: “De Volvo doet opvallend soepel zijn werk”

BIGtruck-journalist Iep van der Meer ging op pad met de nieuwe Volvo FH16: een truck die zelfs tot 325 ton aankan. Lees hier hoe hij alle unieke features heeft ervaren.